Muči vas nadutost i bol u stomaku: Ova hrana može rešiti problem

Ako se često osećate naduto, a ne možete otkriti zašto, možda je vreme da prilagodite svoju ishranu.

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Prema studiji objavljenoj u “American Journal of Clinical Nutrition”, a koju su sproveli istraživači sa londonskog Kings koledža, prebiotička vlakna koja se nalaze u određenim namirnicama mogla bi biti korisnija za creva od drugih. Među tom hranom nalazi se beli luk.

Beli luk je bogat inulinom, vrstom neprobavljivih ugljenih hidrata ili funkcionalnih vlakana koja hrane dobre bakterije u vašem probavnom sistemu. U osnovi deluje kao gorivo za te bakterije i pomaže im da bolje obavljaju svoj posao, što uopšteno znači bolje funkcionisanje creva.

Prema studiji objavljenoj u magazinu “Food Science and Human Wellness”, beli luk zapravo potiče rast prijateljskih bakterija (posebno bifidobakterija) u crevima i istovremeno sprečava rast bakterija koje podstiču bolesti.

Osim toga, beli luk je poznat i po svojim antioksidativnim, antimikrobnim i antikancerogenim svojstvima, te bi mogao sprečiti bolesti srca.

Ono što treba imati na umu je da beli luk gubi svoje prebiotičke sposobnosti termičkom obradom, pa ga je najbolje konzumirati sirovog kao dodatak salati. Takođe, ako vam probleme sa nadutošću i probavom uzrokuje sindrom iritabilnog creva, beli luk bi mogao biti okidač za probleme.

Studije su otkrile da eliminacija hrane poput belog luka zapravo može pomoći u rešavanju tog problema, stoga biste se, ako imate dijagnostifikovano to stanje ili sumnjate na njega, najpre bi trebalo da se konsultujete sa lekarom.