Muči vas neprijatan zadah? Više nikada nećete imati ovaj problem!

Možda i imate sve zdrave zube, a stomatolog vam je najbolji prijatelj - to i dalje ne znači da vam je i zadah savršen. Evo kako da to rešite.

Ako ste mislili da neprijatan zadah zavisi samo od zdravih zuba i usne šupljine, niste u pravu. Probavni i disajni sistem takođe produkuje loš dah. Nekada neprijatan zadah ne dolazi iz vaših usta, nego iz želuca. A razlozi su slaba probava, nepravilan rad žlezda i nakupljanje toksina u organizmu. Ako ste pušač, pratiće vas svakako neprijatan zadah.

Karanfilić

Kada biste zagrizli karanfilić, minut – dva posle osetićete da vam trnu usta. Ova biljka se, pre nekoliko hiljada godina, koristila kao lek protiv lišajeva, probavnih i disajnih smetnji, proliva i gljivičnih infekcija. U stomatologiji se karanfilić koristio kao oralna anestezija i u slučajevima čišćenja korena zuba. Japanski stručnjaci su dokazali da ova biljka sprečava razna oštećenja koja rezultuju rakom, tako što “putuju” krvotokom uništavajući parazite. U slučaju da vas boli zub, zagrizite karanfilić i stavite ga pod zub. On takođe ublažava nadimanje. Ako ste se prejeli, uzmite ovu biljku, sažvaćite i progutajte. Tako ćete se rešiti nadutosti, lošeg zadaha i učinićete svoj probavni sistem zdravijim i funkcionalnijim.

Menta

Ona najviše podstiče zdravlje desni i uklanja loš zadah. Zato danas svaka pasta, bombona ili žvakaća guma sadrže mentu. Opušta mišiće, uklanja grčeve u želucu, smanjuje nadutost i ublažava menstrualne bolove. Menta olakšava disanje, ublažava simptome astme i alergije. I naš narod često kaže “Sažvaći malo mente i depresija će nestati”.

Peršun

Pola šoljice peršuna sadrži oko 40mg vitamina C. Izvor je peršun folne kiseline koja jača crvena krva zrnca. Da biste se rešili neprijatnog zadaha, skuvajte list (ili koren) peršuna i pijte ga 2 puta dnevno ujutro i uveče da bi potpuno uklonio bakterije usne šupljine.Ovaj lekoviti čaj izbacuje otrove iz tela, jača želudačne žlezde, metabolizam, bubrege i pomaže kod problema sa urinarnim traktom.

Limun i jogurt

Limunada, kao i niskomasni jogurti sadrže pozitivne bakterije koje ubijaju bakterije u usnoj školjci i lišajeve u želucu. Ako volite da pijete ove napitke, sad ćete imati dupli razlog da nastavite da ih konzumirate.

Loš zadah možete ukloniti čajem od nane, žalfije i kantariona, ali imaju manje dejstvo nego pomenute biljke. Takođe, ovim sredstvima se pridružuju i jake bombone i žvakaće gume.

ZABLUDA

Ono što nikako ne smete korisiti jesu rastvori za ispiranje usta, jer sadrže alkohol koji dodatno uništava usnu duplju!