MUČITE MUKU SA AKNAMA? Ove namirnice su glavni krivci za prekomerno mašćenje kože

Mnogo puta smo iskusili onu neprijatnu situaciju, da samo nekoliko sati, nakon uživanja u omiljenoj hrani, osetimo da nam se koža dodatno masti i primetimo akne, koje pre samo 2 sata nisu postojale.

Lice devojke
Foter/ zubrow / photo on flickr

Da je potpuno tačno, da smo ono što jedemo, oduvek je bilo jasno, pa se, ako nam je stalo da naša koža izgleda zdravo, suzdržavamo od previše masne hrane i alkoholnih napitaka, ali postoje i namirnice za koje zaista nismo ni slutili da mogu naštetiti zdravlju i kvalitetu naše kože.

Pirinač
Pixabay.com

Pirinač je jedna od omiljenih namirnica i prilog uz mnoga kuvana jela, ima visok glikemijski indeks, koji je odgovoran za povišen nivo šećera u krvi, što dovodi do lučenja hormona koji izaziva mašćenje kože i pojavu akni.

Dok je sveže voće bogato vitaminima i antioksidantima i prija našoj koži, jer je čisti od toksina i vraća joj sjaj, sušeno voće je bogato ugljenim hidratima i sadrži visok nivo šećera, pa je veoma štetno za zdravlje naše kože.

Suši
pixabay.com

Ako ste ljubitelj sušija, trebalo bi da povedete računa, jer iako nisu sve rolnice štetne za kožu, one koje sadrže dosta pirinča, mogle bi vam izazvati prekomerno mašćenje kože lica. Uz to, obratite pažnju i na soja sos, koji u sebi sadrži dosta glutena, koji takođe šteti zdravlju naše kože.

Zaslađivači, koji važe za zdravu alternativu šećeru, takođe ne prijaju našoj koži. Jedini zaslađivač koji u potpunosti ne šteti našoj koži je med.

Morski plodovi u sebi imaju veliku količinu joda, koji može začepiti pore na koži i tako dovesti do upale i pojave akni. Ako imate problematičnu kožu, uvek pre odaberite ribu, bogatu omega 3 masnim kiselinama, koje su zaista dobre za našu kožu.

Meso
Pixabay.com

Crveno meso bogato je zasićenim mastima, koje ne prijaju našoj koži i mogu dovesti do iritacija i upalnih procesa.

Prerađena i konzervirana hrana u sebi sadrži malo vlakana, zbog čega je glikemijski indeks namirnica povećan. Ovakve namirnice tokom prerade gube sve hranljive materije koje su dobre za zdravlje naše kože.

Kafa
pixabay.com

Kofein je jedan od najvećih neprijatelja naše kože, jer utiče na njeno starenje i čini je tanjom, dovodi do dehidratacije kože i pojave bora. Veoma je važno da kada pijete kafu i čajeve imate na umu svoju kožu pa se zaustavite nakon druge šoljice.

Naša koža veoma je osetljiva i treba joj pružiti adekvatnu negu, ne samo spolja, već i iznutra i zato je veoma važno da obratimo pažnju na to šta jedemo i koliko štetimo našoj koži!