MUKAMA JE DOŠAO KRAJ? Lekari pronašli način da odlože menopauzu 20 godina

Eksperti za vantelesnu oplodnju predstavili su pacijentkinjama u Velikoj Britaniji novu medicinsku intervenciju kojom bi se menopauza mogla odložiti i do 20 godina.

Pixabay

Od nove operacije mogle bi da imaju koristi hiljade žena koje imaju zdravstvene probleme poput bolesti srca i osteoporoze, koje donosi menopauza, piše britanski list Gardijan.

Međutim, stručnjaci veruju da bi ista intervencija mogla da promeni nabolje živote miliona žena tako što bi odložila pojavu simptoma menopauze koji se kreću od neraspoloženja, anksioznosti, teškoća sa snom i valunga do noćnog znojenja i smanjene seksualne želje.

Medicinska procedura, koja košta između 7.600 i 12.000 evra, dostupna je ženama do 40. godine u birmingemskom “Profamu”, na čijem čelu je Sajmon Fišel, britanski stručnjak za vantelesnu oplodnju.

– Ovo ima potencijal da bude od ogromnog značaja za svaku ženu koja želi da odloži menopauzu iz bilo kog razloga, ali i one žene koje su morale da primaju hormonsku terapiju – objasnio je dr Fišel.

Do sada se devet žena podvrlo proceduri uklanjanja i zamrzavanja tkiva jajnika sa mogućnošću odlaganja menopauze tokom kasnijeg doba.

Laparoskopski, to jest kroz veoma mali rez, doktori uzimaju delić tkiva jajnika koje se potom zamrzava. Kada žena počne da ulazi u menopauzu, za nekoliko decenija na primer, zamrznuto tkivo vraća se u telo.

Da bi se povratio nivo hormona bira se mesto gde je protok krvi dobar, poput potpazušja. Pod uslovom da tkivo “preživi” proces, trebalo bi da vrati nivo hormona i zaustavi menopauzu.

Sličan postupak koristi se kod pacijentkinja koje očekuje agresivna terapija protiv raka, a potrebno je očuvati plodnost, to jest mogućnost da ona kasnije dobije decu.

Britanski naučnici tvrde da od momenta uzimanja tkiva i njegovog vraćanja zavisi period odlaganja menopauze.

Dvadesetpetogodišnjakinje mogu računati na 20 godina odlaganja, dok će kod 40-godišnjakinja taj period biti oko pet godina.