MUKAMA JE DOŠAO KRAJ: Rešite se bolnih zanoktica pomoću saveta stručnjaka

Zanoktice su dosadan  i uporan problem koji nervira mnoge dame. Javljaju se usled upalnog procesa na korenu nokta, a nastaju tako što tanka koža koja pokriva koren nokta naglo počne pukne.

Pixabay

To pucanje kožice se javlja zato što nokat raste mnogo brže nego kožica.

Pored toga što izgleda veoma neuredno, zanoktice mogu i mnogo da bole, čak i da se inficiraju.  Bitno je da ih lečite na vreme.

Evo kako da se na najbolji način rešite zanoktica.

Potiskujte zanoktice

Pravilno uklanjanje zanoktica se radi potiskivanje zanoktica odnosno kože sa nokatne ploče. Pre potiskivanja zanoktica, obavezno ih prvo omekšajte. Potrebno je da ruke potopite u mlaku vodu ili kupku kako bi zanoktice omekšale i nakon toga metalnim guračem ili drvenim štapićem, zanoktice pogurajte ispod nokta. Nemojte ih nikako seći jer bi tako rizikovali da se izložite raznim infekcijama koje one sprečavaju. Možete skratiti samo višak kože nakon potiskivanja koji je ostao.

Koristite kreme za zanoktice

Koristite ulje ili kreme za regeneraciju i hidrataciju zanoktica i to bi trebalo da radite otprilike svaki drugi dan.

Pravilna nega

Kada je koža oko noktiju isušena, gubi se prirodna masnoća koja im daje elastičnost i tada se zanoktice pojavljuju. Iz tog razloga je veoma važno da mažete ruke hidratantnim i hranljivim kremama.

Izbegavajte toplu vodu

Izbegavajte da perete ruke sa vrućom vodom, iz razloga što vruća voda izvlači svu vlagu iz kože.

Koristite blage sapune

Najbolje za kožu je da koristite blage sapune, još najbolje sa glicerinom.

Koristite rukavice

Kada čistite kuću i koritite hemikalije ili perete nešto vrućom vodom obavezno koristite zaštitne rukavice, kako bi zaštitili kožu.

Jedite zdravo

Gledajte da unosite hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama, kalcijumom, cinkom, gvožđem i proteinima, kao i vitamine A, B, C, D i E. Zato jedite ribu, voće, povrće, žitariceloading...