MUKE TOKOM ONIH DANA? Evo koje namirnice će vam OLAKŠATI, a koje otežati bolove

Prehrambene potrebe kod žena menjaju se tokom menstrualnog ciklusa, a fluktuacija hormona nije jedini razlog za to. Određene namirnice mogu da pomognu kod grčeva, glavobolje, mučnina i umora...

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

U tom periodu žene gube i esencijalne minerale i vitamine, te je potrebno nadoknaditi ih kroz adekvatnu i uravnoteženu ishranu.

Hrana koju treba konzumirati
Brokoli

Tokom menstrualnog ciklusa žena najviše gubi gvožđe od minerala. Stoga, u tom periodu treba konzumirati hranu bogatu gvožđem, a jedna od njih je brokoli.

Osim toga, brokoli je bogat i vlaknima, magnezijumom i kalijumom koji pomaže u smanjenju nadutosti, boljem radu probave i opuštanju mišića.

Banane

Banane mnogi smatraju najboljom namirnicom tokom menstrualnog ciklusa.

Banane su pune kalijuma, magnezijuma i vlakana, te pomažu kod nepravilnog rada creva i dijareje.

Tamna čokolada

Tamna čokolada je puna zdravih minerala poput gvožđa, magnezijuma, antioksidanasa i flavanola. Oni su dobri za krv i za opuštanje krvnih sudova. Osim toga, utiče i na bolje raspoloženje.

Losos

Losos sadrži zdrave omega-3 masne kiseline i bogat je izvor proteina. Ova vrsta ribe smanjuje upale i ublažava grčeve tokom ciklusa.

Đumbir

Đumbir je dobar za kontrolu upale, ali takođe pomaže kod smanjivanja menstrualnih bolova.

Dodajte sveži đumbir u čaj ako imate bolove u stomaku.

Pomorandža i limun

Citrusi su posebno dobri jer osim vitamina, sadrže i puno vlakana i vode. Agrumi su dobri za ublažavanje mučnina i drugih neugodnih stanja povezanih s menstruacijom.

Hrana koju treba izbegavati!
Mleko

Mleko sadrži laktozu, specifičnu vrstu šećera koju neki ljudi teško probavljaju. Uz to, laktoza može da uzrokuje nadimanje, bolove u želucu i mučninu.

Grickalice i slatkiše

Vaše omiljene grickalice mogu da poboljšaju raspoloženje, ali mogu i da uzrokuju nadimanje i upale zbog količine rafiniranog šećera.

Telo već prolazi kroz dovoljno problema gubeći krv i vitalne minerale. Zbog toga izbacite veštački šećer.

Kofein

Istraživanja pokazuju da konzumiranje kofeina za vreme menstruacije može da produži njeno trajanje, a u nekim slučajevima može dovesti i do amenoreje, izostanka menstruacije.

Uz to, kofein može da podstakne jače simptome PMS-a.

Začinjena hrana

Začinjena hrana može loše da utiče na vaš želudac. Međutim, neke namirnice mogu biti jako korisne za menstrualni period.