MUŠKARCI, OBRATITE PAŽNJU: Ovo su najbolje godine za stvaranje zdravog potomstva

Istraživanje koje je pratilo 40 miliona beba otkrilo je da muškarci ne trebaju odlagati zasnivanje porodice jer to povećava rizik za urođene defekte kod beba.

beba i otac
pixabay.com

Profesor sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford Majkl Ajzenberg tvrdi da je zdravlje bebe “timski sport” te da oba roditelja moraju paziti na detalje ukoliko žele da njihovo dete bude potpuno zdravo.

– Kada otac pređe 35. godinu stvara se mogućnost urođenog defekta kod bebe, a taj se rizik znatno povećava kod očeva u četrdesetim i pedesetim godinama jer muškarci sa godinama akumuliraju dvije nove mutacije u DNK svoje sperme – rekao je Ajzenberg.

U poređenju sa očevima koji imaju između 25 i 34 godine, deca muškaraca čije su godine između 35 i 44 su u proseku imala pet odsto više šansi za prevremeni porođaj i nisku porođajnu težinu.

Osamnaest odsto novorođenih beba imaće neku vrstu napada, a 14 odsto ima manju porođajnu težinu. Ako je otac u pedesetim godinama postoji veći rizik da će njegovo dete posle porođaja biti na respiratoru i 28 odsto veći rizik da će bebi biti potrebna intenzivna nega.

– Veliki procenat urođenih defekata bi se mogao sprečiti da su se očevi ranije odlučili na zasnivanje porodice, ako je moguće pre 45. godine života – zaključio je Ajzenberg.