Muškarci, ovako ćete rešiti problem sa erekcijom

Procenjuje se da u Srbiji svaki treći muškarac stariji od 40 godina, uprkos seksualnoj želji, ima problem sa erekcijom.

Razlozi koji mogu da dovedu do erektilne disfunkcije su mnogobrojni. Mogu biti psihološki, endokrini, vaskularni, neurološki. Dakle, na pojavu erektilne disfunkcije pored opšteg zdravstvenog stanja, utiče i stil života koji često prate i mnogobrojni psihosocijalni problemi, navodi prof. dr Aleksandar Vuksanović, urolog u Klinici za urologiju Kliničkog centra Srbije.

Doktor kaže da muškarci retko o problemu govore odmah, ne traže stručnu pomoć, a kada se odluče na taj potez, to rade zbog toga da bi imali bolji seksualni odnos. Međutim, nastavlja doktor, erektilnu disfunkciju ne treba shvatiti kao nešto što mora da dođe sa godinama, jer to nije normalan deo starenja i sa tim stanjem i problemom se ne treba miriti već treba potražiti pomoć.

– Nije sramota obratiti se doktoru kada dođe do seksualne nemoći. Problem smanjene seksualne moći ne sme da bude tabu tema jer rešenje postoji. Muškarci bi trebalo da imaju svog urologa kao što žene imaju svog ginekologa – kaže dr Vuksanović.

UZROCI

– Erektilnu disfunkciju uzrokuju hipertenzija, dijabetes, ateroskleroza, tromboza, depresija, a faktori rizika su i gojaznost, pušenje, alkohol. Pošto je često uzrokovana drugim medicinskim stanjima, pravovremeno otkrivanje disfunkcije može pomoći i u otkrivanju drugih bolesti i lečenju tih stanja – objašnjava prof. dr Aleksandar Vuksanović, urolog u Klinici za urologiju Kliničkog
centra Srbije.

LEČENJE

Pošto muškarci često ćute o tom problemu, neophodno je da se obrate urolozima. U dogovoru sa lekarom bira se terapija koja je najbolje prilagođena individualnim potrebama svakog pacijenta. U većini slučajeva, muškarcima se preporučuju tablete koje funkcionišu kao odgovor na seksualnu stimulaciju.