Muškarci, ovo su saveti ukoliko želite zdravu spermu

sperma
Iqbal Osman1 via Foter.com / CC BY

Znamo da na spermu utiču ishrana, alkohol, cigarete, ali ispostavilo se da i spavanje ima važnu ulogu u tome.

 

Ako želite da postanete otac, trebalo bi da idete na spavanje pre ponoći, a evo i zašto.

Muškarci koji odlaze na spavanje pre ponoći imaju veće šanse da naprave bebu jer je njihova sperma zdravija, kažu naučnici.

Najzdraviju spermu, odnosno najbolje “plivače” imaju oni koji u krevet ležu između 20 i 22 časa. Oni takođe imaju i najveće šanse da oplode jajnu ćeliju.

U modernom dobu ima više neplodnih muškaraca nego ranije, a stručnjaci smatraju da su, između ostalog, krivci za to gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti.

Novo istraživanje sprovedeno na Medicinskom univerzitetu “Harbin” u Kini pokazalo je da je važan faktor za mušku plodnost i količina sna.

Istraživači su analizirali 981 zdravog muškarca, od kojih neki na spavanje odlaze između 20 i 22 časa, između 22 časa i ponoći ili posle ponoći.

Tako podeljeni u tri grupe, muškarci su dobili instrukcije da spavaju šest ili manje sati, između sedam i osam sati i devet sati ili duže.

Zatim su im uzeti uzorci sperme i odneti na analizu.

Rezultati su pokazali da muškarci koji odlaze na spavanje posle ponoći imaju manji broj spermatozoida, koji umiru ranije nego kod drugih muškaraca.

Spavanje šest ili manje sati ove rezultate je pogoršalo, kao i ležanje u krevetu duže od devet sati.

Naučnici smatraju da odlazak u krevet u kasne sate i nedostatak odmora povećavaju nivo antispermatozoidnih antitela – proteina koji imuni sistem proizvodi, a koji uništava zdrave spermatozoide.

Studija sprovedena 2013. u Danskoj je pokazala da muškarci koji spavaju manje od šest sati imaju 25 odsto manje spermatozoida od onih koji spavaju osam sati.loading...