Muškarci s visokim nivoom muškog hormona testosterona vole začinjena jela, saopštili su francuski naučnici u najnovijoj studiji nazvanoj „Neki to vole vruće!".
Grupa od 114 muškaraca od 18 do 44 godine iz francuskog grada Grenobl učestvovalo je u naučnom eksperimentu degustacije jela. Nakon što im je uzet uzorak pljuvačke za utvrđivanje nivoa testosterona, ispitanici su imali zadatak da dobijeno jelo začine po ukusu.
Muškarci s visokim nivoom muškog hormona su više dodavali bibera, ljute papričice i pikantnog sosa od ostalih, s normalnim nivoom testosterona.
Naučnici smatraju da su rezultati eksperimenta pokazali vezu između nivoa testosterona i naklonosti muškarca prema začinjenim jelima.
Prema njihovim rečima, do sada nije sprovedena studija na tu temu, već se nivo muškog hormona povezivao sa seksualnim aktivnostima i ponašanjem muškaraca.
Autor studije Loran Beg izjavio je da je o testosteronu napisano više od 85.000 naučnih radova koji se zasnivaju na stavu američkog naučnika Džejmsa Dabs da višak muškog hormona čini muškarca „herojem, mangupom i ljubavnikom”.
– Moguće je da redovno konzumiranje pikantnih jela utiče na povećanje nivoa testosterona, što je do sada dokazano na glodarima – dodao je Beg.
Najnovija studija objavljena je u naučnom časopisu „Sajkolodži end bihejvor”.