MUŠKI KLIMAKS ZAISTA POSTOJI! Očekujte ga već posle tridesete, a ovo su PRVI SIMPTOMI ANDROPAUZE

Muškarci
Pixabay.com

Stručnjaci u poslednje vreme tvrde da mnogi muškarci srednjeg doba proživljavaju muški klimaks. Ono što se kod jačeg pola oduvek smatralo jednostavno starenjem, sada je dobilo novi naziv - andropauza.

 

Posle tridesete godine života kod većine muškaraca, dolazi do pada testosterona tempom od 10 odsto po deceniji i to se smatra normalnim smanjivanjem. Kada nivo tog hormona poćne da opada brže, stručnjaci govore o tome da osoba prolazi kroz andropauzu.

Iako je termin skovan 40-tih godina u medicinskoj literaturi, službeno je ušao tek 60-tih godina. Sve donedavno, lekari nisu imali pouzdane testove za određivanje nivoa testosterona.

– Ako je neurogena komponenta u pitanju, onda je najpouzdaniji tandalafinski test uz preparat Bilive, koji je tu najefikasniji za psihogene erektilne disfunkcije. Dovoljno je da pacijent uzme tabletu i vidi da li ima efekta. Reč je o snažnim vazodilatatorima koji šire krvne sudove uz pomoć inhibitora 5-fosordiasteraze – kaže profesor doktor Srđan Popović, endrokrinolog.

Naime, nakon tridesete godine života sa sporijom proizvodnjom testosterona dolazi i do povećane produkcije globulina koji za sebe veze polne hormone tako da telo može da iskoristi samo ono što od njega ostane.

Prvi i svakako jedan od najneprijatnijih efekata andropauze upravo je slabljenje polnog nagona. Ne samo da dolazi do gubitka interesa za seksualni život, nego dolazi i problema sa erekcijom. Za većinu muškaraca, erektilna disfunkcija može biti prvi znak upozorenja o dolasku andropauze.

– To je samo jedan mali deo, eksponent vaskularne mreze. Dešavanja na tom polju, ako neko naglo izgubi erektilnu disfunkciju, bukvalno dovode do toga da može očekivati za par meseci infakrt ili šlog – objašnjava dr Popović.

Sa telesne strane, andropauza dovodi do gubljenja mišićne mase i povećanja udela masnog tkiva na gornjem delu tela.