Na lošem glasu: Da li je krompir zaista nezdrav?

Krompir je već neko vreme na lošem glasu, ali sasvim neopravdano, te mnogi zaboravljaju na njegove vredne sastojke

Poslednjih godina prehrambeni trendovi menjaju se gotovo brzinom svetlosti. Ono što je do juče bilo zdravo danas više nije. Mnoge namirnice koje smo godinama doživljavali zdravima ili barem prihvatljivima odjednom su postale štetne i beskorisne. Jedna od takvih namirnica je krompir.

Povrće koje je prehranilo i od gladi spasilo mnoge naše pretke danas neki nazivaju praznom namirnicom koja ne sadrži baš ništa vredno. Prema nekim istraživanjima, prženi ili pečeni krompir uistinu i nije toliko vredna namirnica, ali to je rezultat agresivne termičke obrade koja uništava sve vredne sastojke. Ali to nije slučaj samo kod krompira. I druge namirnice gube svoja zdrava svojstva na visokim temperaturama.

U svakom drugom slučaju krompir nije ni štetan ni nezdrav. Naprotiv, ako ga, na primer, kuvate u kori, krompir zadržava sve svoje vrednosti koje su neki očigledno zaboravili. Iako ga pogrdno nazivaju „praznom” namirnicom, krompir sadrži mnogo vrednih sastojaka poput fenolnih spojeva, a po njihovoj količini bez problema staje rame uz rame brokoliju. Usput, krompir sadrži flavonoide, a oni su zaslužni za zdravlje srca i krvnih žila, štite organizam i od karcinoma, kao i od nekih plućnih bolesti.