Na svakih sat vremena u Srbiji od OVE BOLESTI UMRE JEDNA OSOBA: Sprečite je na vreme!

Glavobolja
Pixabay.com

Svakih 15 minuta neko u našoj zemlji doživi moždani udar, a za svaku četvrtu osobu on bude fatalan. Da stvar bude gora, u devet od deset slučajeva, moguće je bilo sprečiti da do šloga uopšte dođe.

 

Kada bismo samo malo pazili na svoje zdravlje, ljudi više ne bi umirali od posledica moždanog udara, a ne bi bilo ni onih koje je ova bolest napravila nepokretnima.

Istraživanje sprovedeno u Kanadi na “McMaster” univerzitetu pokazuje da postoji 10 faktora rizika, koji su odgovorni za 90 odsto svih moždanih udara. A sve njih je moguće sprečiti.

Među njima je naznačajniji previsoki krvni pritisak, čija bi eliminacija dovela do za 48 odsto manji rizik za moždani udar, piše naučni časopis “The Lancet”, a prenosi portal Pliva.

Prema podacima prikupljenim od oko 27.000 osoba sa svih strana sveta, eliminacija telesne neaktivnosti bi za 36 odsto smanjila rizik od šloga. Slede masnoće u krvi (27%), nekvalitetna ishrana (23%), gojaznost (19%), pušenje (12%), poteškoće sa zdravljem srca (9%), preterana konzumacija alkohola (6%), stres (6%) i dijabetes (4%).

Naučnici dodaju da se njihovi nalazi odnose na oba pola, bez obzira na uzrast i kontinent na kojem ispitanici žive.loading...