NAČIN DA OJAČATE IMUNITET: Sve što treba da znate o SUPLEMENTIMA u ishrani

Pandemija virusa koja je u toku, nagnala nas je da se podsetimo svega što znamo o lekovima, vitaminima, suplementima, i održavanju imuniteta. Takođe, ukazala je i na neke “rupe” u našem znanju odnosno podatke kojima nismo baratali do sada, a tiču se primene određenih medikamenata i preparata.

Unsplash.com

Suplementi su dobili poseban značaj, s obzirom da se njihova primena u ishrani pokazala kao dobar način za ojačavanje imuniteta.

Ukoliko ne znate odakle da počnete, a želite da uključite suplemente u svoju ishranu, ovaj tekst je pravo mesto za vas. U nastavku ćemo vam razrešiti upravo ovu neodoumicu:

Ko sve treba da konzumira suplemente?

Suplementi pomažu da unos vitamina, minerala, i ostalih nutrijenata bude sveobuhvatan, te ih s toga mogu koristiti potpuno zdravi ljudi, ali i oni koji imaju određeni zdravstveni problem.

Bilo da odlučite da vaš izbor za kupovinu suplementa bude online apoteka, ili odlazak u samu apoteku, ono što treba da znate jeste – za kupovinu suplemenata nije potreban recept.

Ono što jeste potrebno je uvid u to kako se hranite, čega ne unosite dovoljno, i šta vam je potrebno. To najbolje možete uočiti putem krvne slike, ali i sveopšteg zdravstvenog stanja.

Krvna slika – vaše ogledalo zdravlja

Krvna slika vam daje najbolji uvid u to koje bi suplemente trebalo da uključite u svoju redovnu ishranu. Ona pokazuje prosečne parametre svih važnih vitamina i minerala u vašem organizmu, a shodno tome se zaključuje koje suplemente bi trebalo da ubacite i u kojoj meri.

Takođe, krvna slika pokazuje i zdravstvena stanja poput anemije i insulinske rezistencije, koje zahtevaju kombinaciju određenih suplemenata uz pravilnu ishranu.

Kakvi sve suplementi postoje?

Suplementi se mogu konzumirati u vidu tableta, šumećih tableta, praha, ali i kapi i ulja. U zavisnosti od toga o kom se suplementu radi, određuje se i način na koji će se proizvoditi.

Većinu vitamina i minerala možete naći u vidu tablete koja se obično pije uz obrok. Ono na šta treba obratiti pažnju tom prilikom jeste koji vitamini bi trebalo da se kombinuju, a koji ne.

Dalje, šumeće tablete se najčešće proizvode za magnezijum i vitamin C, a vitamin C se u organizam može uneti i u prahu. Kada je reč o suplementima u prahu, dodatak ishrani mogu biti i različite lekovite biljke, koji predstavljaju prirodne suplemente u vidu praha, i obično sadrže kombinaciju izuzetno važnih nutrijenata.

Koji suplemente treba unositi?

S obzirom na to da postoji veliki izbor kako prirodne tako i veštačke suplementacije ishrani, postavlja se pitanje šta od toga zapravo izabrati.

Odgovor glasi: ključno je izabrati one koji povoljno utiču na imunitet, i one koji su deficitarni u našem organizmu.

Uz to, evo i liste suplemenata koji su pokazali najveću efikasnost kada se uzimaju uz adekvatnu ishranu.

Vitamin D

Prirodan izvor vitamina D je sunčeva svetlost, a onda kada ona izostaje (tokom jesenjih i zimskih dana), preporučuje se pojačan unos ovog suplementa. S obzirom da se vitamin D znatno teže pronalazi u hrani, suplementacija ovim vitaminom je jedna od osnovnih koju bi trebalo da praktikujete.

Vitamin D je izuzetno značajan za naš imuni sistem, pa se s toga preporučuje jedna kapsula dnevno, odnosno par kapi, ukoliko ga koznumirate u tom obliku.

Vitamin B12

Vitamin B12 preporučuje se kao osnovni suplement za ljude koji praktikuju vegansku ishranu, ali i za osobe koje imaju urođen deficit ovog vitamina, ili anemiju.  Vitamin B12 se uglavnom pije u vidu tableta.

Omega 3 masne kiseline

Osnovni izvor omega 3 masne kiseline je riba, zbog čega se pre svega preporučuje njeno redovno konzumiranje. S toga, ukoliko ne jedete ribu, suplementacija omega 3 masnim kiselinama je poželjna.

Omega 3 masne kiseline su najznačajnije za prevenciju srčanjih oboljenja, s toga ih treba upotrebljavati ukoliko u porodici imate istoriju kardiovaskularnih bolesti. Takođe, poboljšavaju i zdravlje kostiju, ojačavaju imunitet i štite od različitih upala.

Osim navedenih vitamina i amino kiselina, preporučuje se i unos minerala i to: cinka i magnezijumaTakođe, unos gvožđa je neophodan za one koji imaju problem sa anemijom.

Koje suplementi nisu neophodni?

Rasprostranjenost suplemenata donela je i određene preparate koji ne daju značajne benefite našem zdravlju. To su obično različite kombinacije vitamina i minerala, odnosno miks suplemenata koji se često nazivaju i “multivitamini”.

Oni nisu štetni sami po sebi, ali ono što jeste problematično prilikom njihovog unosa jeste da se u ovakvim mešavinama nalazi izuzetno mala količina pojedinačnih vitamina i minerala, kao i činjenica da se prave kombinacije vitamina koje ne bi trebalo konzumirati zajedno.

Da li suplementi mogu da nadomeste nepravilnu ishranu?

Najvažnije pitanje smo sačuvali za kraj.

Bez pravilne i balansirane ishrane, suplementi ne mogu pružiti željene benefite vašem zdravlju. Mnogi ljudi prave upravo ovu grešku, posebno u sada, kada se najviše govori o imunitetu.

Naime, pokušavaju da ojačaju svoj imunitet pojačanom upotrebom suplemenata, ne vodeći računa o tome da se u zdravim namirnicama mogu pronaći mnogi vitamini i minerali, i to u svom prirodnom obliku.

Dakle, preduslov za to da vam bilo koji suplement “radi” jeste vaša pravilna ishrana, kojoj će suplementacija biti samo dodatni podsticaj.

Ovo je posebno važno napomenuti za ljude koji imaju zdravstvene probleme izazvane nedostatkom određenog vitamina ili minerala.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da razumete na koji način i zašto treba uključiti suplementaciju u svoju ishranu, te da neće više biti nedoumica na ovu temu.