Nada Macura poručuje: Ne prejedajte se posle posta

Za uskršnji ručak tradicionalno se priprema pečeno meso, najčešće jagnjeće. Obavezno predjelo su farbana barena jaja, koja se odlično slažu uz 'beli mrs', odnosno priloge od sira i kajmaka, kao i sezonsko povrće, odnosno mladi crni i beli luk, zelenu salata i rotkvice.

– Ljudi koji su proteklih mesec i po dana upražnjavali uskršnji post, trebalo bi da se u nedelju, na Uskrs, kada se post završava, uzdrže od neumerenog unošenja masne i pikantne hrane – poručila je portparolka Hitne pomoći Nada Macura.

– Ljude koji poste drži duhovnost, a njihova ishrana u tom periodu i inače podrazumeva dosta voća i povrća, odnosno hrane koja pospešuje varenje, kao i dosta tečnosti, naročito kada se posti samo na vodi, tako da treba samo da nastave da uzimaju tu hranu – navela je Nada Macura.

Pošto je uskršnji ručak raznovrstan i podrazumeva i pikantnu i masnu hranu, Nada Macura preporučuje da se namirnice kao što su meso, slatkiši i druga „teška” hrana uzimaju umereno, odnosno da se podele na više obroka.

– Uskršnji ručak podrazumeva i čorbe pune povrća, odnosno vitamina, tako da to treba jesti u većoj količini, a pošto je stiglo proleće, treba da jedu i salate – savetuje Nada Macura.
Portparolka Hitne pomoći rekla je da u toj službi nije zabeleženo dramatično povećanje broja intervencija usled posta.

– Imali smo pojedinačne slučajeve da ljudi kolabiraju u crkvi, ali to nije značajan broj – rekla je Nada Macura.

Uskršnji post počeo je 3. marta, a trajaće do Uskrsa, koji ove godine svi hrišćani obeležavaju 20. aprila. Uskršnji post uvek počinje ponedeljkom, a u prvoj nedelji sva jela se kuvaju na vodi. Završava se u nedelju, na Uskrs. Post podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali sam taj podvig nije dovoljan ako ga, u skladu s verskim propovedima, ne prate i uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela, kao i praštanje, molitve, činjenje dobrih dela i pokajanje.

Za uskršnji ručak tradicionalno se priprema pečeno meso, najčešće jagnjeće. Obavezno predjelo su farbana barena jaja, koja se odlično slažu uz „beli mrs”, odnosno priloge od sira i kajmaka, kao i sezonsko povrće, odnosno mladi crni i beli luk, zelenu salata i rotkvice.