Za uskršnji ručak tradicionalno se priprema pečeno meso, najčešće jagnjeće. Obavezno predjelo su farbana barena jaja, koja se odlično slažu uz 'beli mrs', odnosno priloge od sira i kajmaka, kao i sezonsko povrće, odnosno mladi crni i beli luk, zelenu salata i rotkvice.
– Ljudi koji su proteklih mesec i po dana upražnjavali uskršnji post, trebalo bi da se u nedelju, na Uskrs, kada se post završava, uzdrže od neumerenog unošenja masne i pikantne hrane – poručila je portparolka Hitne pomoći Nada Macura.
– Ljude koji poste drži duhovnost, a njihova ishrana u tom periodu i inače podrazumeva dosta voća i povrća, odnosno hrane koja pospešuje varenje, kao i dosta tečnosti, naročito kada se posti samo na vodi, tako da treba samo da nastave da uzimaju tu hranu – navela je Nada Macura.
Pošto je uskršnji ručak raznovrstan i podrazumeva i pikantnu i masnu hranu, Nada Macura preporučuje da se namirnice kao što su meso, slatkiši i druga „teška” hrana uzimaju umereno, odnosno da se podele na više obroka.
– Uskršnji ručak podrazumeva i čorbe pune povrća, odnosno vitamina, tako da to treba jesti u većoj količini, a pošto je stiglo proleće, treba da jedu i salate – savetuje Nada Macura.
Portparolka Hitne pomoći rekla je da u toj službi nije zabeleženo dramatično povećanje broja intervencija usled posta.
– Imali smo pojedinačne slučajeve da ljudi kolabiraju u crkvi, ali to nije značajan broj – rekla je Nada Macura.
Uskršnji post počeo je 3. marta, a trajaće do Uskrsa, koji ove godine svi hrišćani obeležavaju 20. aprila. Uskršnji post uvek počinje ponedeljkom, a u prvoj nedelji sva jela se kuvaju na vodi. Završava se u nedelju, na Uskrs. Post podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali sam taj podvig nije dovoljan ako ga, u skladu s verskim propovedima, ne prate i uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela, kao i praštanje, molitve, činjenje dobrih dela i pokajanje.
Za uskršnji ručak tradicionalno se priprema pečeno meso, najčešće jagnjeće. Obavezno predjelo su farbana barena jaja, koja se odlično slažu uz „beli mrs”, odnosno priloge od sira i kajmaka, kao i sezonsko povrće, odnosno mladi crni i beli luk, zelenu salata i rotkvice.