Nadoknadite ih prirodno: Nedostatak ovih hormona ubrzava starenje

Naučnici tvrde da naše telo sintetiše oko stotinu hormona, od kojih je šest važno za žensku lepotu.

pixabay.com

Oni doprinose elastičnosti naše kože, čuvaju našu mladost, pa čak i doprinose dobrom raspoloženju. Međutim, iz nepoznatih razloga, ponekad naše telo ne uspeva da ih proizvede dovoljno pa se nivoi hormona smanjuju, a osoba počinje da stari prerano. Dobra vest je da postoje pouzdane metode za uspostavljanje ravnoteže hormona.

Estrogen

Estrogen utiče da ćelije fibroblasta proizvode kolagen i elastin. Kada se nivo ovog hormona smanji, pojavljuju se bore, ovalni oblik lica postaje neravnomeran, a grudi postaju opuštene. Međutim, nije reč samo o koži – što je niži nivo estrogena, to se telo brže troši.

Kako da povećate nivo estrogena?

Hrana: Sojino mleko, smeđi pirinač, laneno seme, sveže povrće i voće. Naučnici tvrde da proizvodi od mesa potiskuju proizvodnju estrogena, zbog čega je bolje smanjiti potrošnju životinjskih proteina.

Kozmetika: Posebno kreme koje sadrže fitoestrogene. Na primer, serumi i kreme sa korenjem sladića bore se protiv starenja, jer sadrži likuiritigenin – antioksidant koji stimuliše proizvodnju kolagena.

Hormon rasta – somatotropin

Ljudi imaju tendenciju da dobiju somatopauzu sa godinama – stanje kada nivo hormona rasta u krvi počinje da opada. Kada su nivoi somatotropina smanjeni, mišići se smanjuju, dok masnoća i bore počinju da se pojavljuju u prekomernim količinama, raspoloženje se pogoršava, a izdržljivost se smanjuje. Poznate ličnosti iz Holivuda često počinju da ubrizgavaju hormon rast, međutim, ova metoda ima mnogo neprijatnih nuspojava, kao što su oticanje, glavobolje, pa čak i nekontrolisani rast kostiju i unutrašnjih organa.

Kako da prirodnim putem povećate nivo hormona rasta?

Fizička aktivnost: Hodanje brzinom od oko 4 km na sat, vežbe sa tegovima (10–15 ponavljanja za svaku ruku). Bolje je ako trening snage prethodi aerobnoj vežbi – prvo radite sa tegovima, a zatim hodajte. Naravno, šetnja napolju je najbolja opcija.

Promene temperature: Poseta sauni ili tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom stimuliše proizvodnju hormona rasta.

DHEA (Dehidroepiandrosteron)

DHEA je hormon koji deluje umirujuće i efikasan je protiv starenja. Ali stvar je u tome što ga naše telo proizvodi samo do 30. godine. Nakon što tonus mišića počne da opada, krvni sudovi postaju krhki, a koža gubi elastičnost.

Kako da podignete nivo prirodnim putem?

Uključite zdrave masti u vašu ishranu. Naše telo proizvodi DHEA uz pomoć njih. Orašasti plodovi, semenke, masna riba i avokado sadrže esencijalne polinezasićene masne kiseline.

Jedite proteine za doručak: Oni pomažu u borbi protiv promena raspoloženja i stabilizuju nervni sistem na samom početku dana.