NAHRANITE MOZAK: Naučite PRAVILNO DA DIŠETE i videćete promene već sutra

Da li ste svesni da ako ne dišete pravilno prvo što trpi jeste vaš mozak. Većina vas koristi samo mali kapacitet svojih pluća. Većina vas diše uglavnom vrhovima pluća, samim tim povećavate količinu ustajalog vazduha u donjem delu vaših pluća. Takav način disanja je vrlo pogodan za raznorazne bolesti, na primer tuberkulozu. Takođe, dišući na taj način ne hranite dovoljno vaš mozak kiseonikom.

Pixabay.com

Dišući na ovakav način vi živite polovično, hranite vaše telo kiseonikom polovično.

Pretpostavljam da ne želite da umrete pre vremena? Ako je vaš odgovor potvrdan, jednostavno morate da naučite da postanete svesni vašeg svakog udaha i izdaha. Međutim, pre toga morate da pokušate da se skoncentrišete isključivo na tekst koji sledi, da stavite OFF na sve trenutne ometače. Toliko dugujete sebi, sa udahom ste rođeni, sa izdahom ćete umreti, naučite da ih koristite na pravilan način. U krajnjoj liniji velike količine kiseonika se nalaze u vazduhu svuda oko nas, bilo bi šteta da umrete a da ste ga samo polovično koristili.

Tokom svoje dugogodišnje učiteljske karijere imao sam prilike da se susretnem sa određenim brojem vežbača, joga praktikantima koji su dolazili kod mene i jednostavno nisu znali kako da dišu. Praktikovali su jogu određeni vremenski period, međutim osnovu joge, disanje, nisu savladali. Onda možete da zamislite kakva je situacija sa ljudima koji ne praktikuju jogu. Bez obzira da li praktikujete jogu ili ne, ovaj tekst je za sve Vas. Ukoliko smatrate da nisam u pravu što se tiče zadnje izjave, većina vas će pogrešiti u odluci da ne nastavi sa čitanjem. U to sam apsolutno siguran.

Zašto?

Zato što ćete u tom slučaju da nastavite da dišete polovično. Iskreno mislim da ne želite da radite ništa u vašim životima polovično, a pogotovo ne kada je reč o disanju.

U jogi ima nekoliko desetina tehnika disanja, svaka tehnika ima svoju svrhu, samo zavisi šta želite da postignete koristeći se istim. Svaka tehnika ima određena terapeutska dejstva. Ovaj tekst se odnosi samo na jednu tehniku, tehniku koja će učiniti da više ne dišete polovično. Kada nju budete savladali, slobodno krenite u otkrivanje drugih tehnika disanja. Vrlo je važno da posmatrate sebe u ovom procesu kao bebu, vi učite da „hodate“, ne smete da odustanete čak ni posle par stotina neuspelih pokušaja. Da ste odustali dok ste bili beba, vi ne biste danas hodali, zar ne?

Osnova svih tehnika jeste troslojno jogi disanje. Ova tehnika se sastoji od trbušnog, plućnog i disanja vrhovima pluća.

TROSLOJNO JOGI DISANJE

Kada krećete sa trbušnim disanjem bitno je da usmerite u potpunosti vašu svest na pupak. Ako do sada niste nikada pokušavali tako nešto, biće vam u početku malo teže. Krenite sa izdahom kroz nozdrve, uvlačeći izdahom trbušni zid što bliže kičmenom stubu. Nakon izdaha, krenite sa svesnim udahom kroz nozdrve, opuštajte dijafragmu, osvestite širenje trbušnog zida, kao da ispunjavate balon vazduhom.

Sa izdahom koji sledi isto kroz nozdrve uvlačite opet trbušni zid ka kičmenom stubu. Kada dišete abdominalno punite vazduhom samo donji deo pluća, grudi se ne kreću.

Abdominalno disanje je odlično za masažu svih organa unutar trbušne duplje. Odlično je za smanjenje visokog krvnog pritiska, regulaciju rada creva.

Kada dišete plućima pokušajte da usmerite svest na vaša rebra. Nakon izdisaja kroz nozdrve postajete svesni udisanja isto kroz nozdrve i bočnog širenja rebara na obe strane. Kada izdišete skupljate rebra i na taj način izbacujete vazduh napolje kroz nos. Kada dišete plućima, vazduhom ispunjavate središnji deo pluća, stomak i ramena miruju. Plućno disanje je dobro za otklanjanje pritiska na srce, odlično je za osvežavanje cirkulacije u žuči, jetri, slezini, bubrezima i stomaku.

Disanje vrhovima pluća podrazumeva da dišete isključivo ramenima. Osvestite udah i izdah samo u ramenima i kod ključnih kostiju. Kada dišete vrhovima pluća, stomak i pluća miruju. Disanje vrhovima pluća je dobro za jačanje plućne žlezde hiluse.

Dok primenjujete troslojno jogi disanje možete da stojite, sedite ili ležite. Kod ove tehnike disanja obratite pažnju na to da vam izdah bude duplo duži od udaha. Između svakog udaha i izdaha možete da zadržavate dah onoliko koliko vam prija.

Sada kada ste završili sa čitanjem teksta sledi praksa. Odložite vaš mobilni telefon ili se udaljite od vašeg računara i krenite da dišete. Nikako polovično, dišite punim plućima, osetite strujanje unutar vašeg tela prilikom svakog udaha i svakog izdaha. Jedan od stilova joge koji vam može u velikoj meri može pomoći da osvestite disanje jeste jin joga.

Javite mi da li ste prodisali.

Autor: Uroš Martinovićloading...