NAJBITNIJI SAVET ZA ŽENE: Ako osetite OVO, hitno idite kog GINEKOLOGA!

Pupak
Pixabay.com

Svaka žena trebalo bi strogo da vodi računa o svom intimnom zdravlju. Osim redovnih kontrola, lekari savetuju da im se obratite čim osetite neke od ovih simptoma.

 

Mnoge žene nisu ni svesne da imaju policistične jajnike. Pogotovo one koje ne poštuju pravilo da bar jednom godišnje posete ginekologa. Policistični jajnici su neretko povećani i puni su cisti.

Policistični jajnici opisuju se kao “tiha bolest” jer simptome vrlo često pripisujemo stresu. Zbog toga mnoge žene ni ne znaju da imaju ovaj problem. Ovo su samo neki od znakova koji ukazuju da imate problem sa jajnicima i da bi što pre trebalo da se javite vašem ginekologu.

Neredovne menstruacije

Poremećaji menstrualnog ciklusa jedan su od glavnih pokazatelja policističnih jajnika. Može se dogoditi da žena nema uredan ciklus, da menstruacija traje predugo ili da joj ciklus potpuno izostane. Neredovna menstruacija može da bude i posledica naglog gubitka ili povećanja kilograma, kao i stresa, ali i poremećaja hormona. Kako god bilo, savet je da što pre posetite ginekologa kako biste utvrdili tačan uzrok neredovnog ciklusa.

Otkud mi ove dlačice?

Ukoliko ste primetili da su dlačice počele da vam rastu na mesti gde ranije nisu, isto bi trebalo što pre da se javite lekaru. Naime, policistični jajnici uzrokuju da pojačano lučimo hormone koje uzrokuju rast dlačica, te malje možemo da primetimo na bradi, grudima, trbuhu…

Šta mi je sa licem?

Ukoliko ste primetili da vam se na licu pojavljuju akne i bubuljice, to je isto jedan od znakova da sa jajnicima nešto nije uredu. Policistični jajnici se često manifestuju tako što vam se bubuljice i akne pojavljuju na grudima i vratu.

Ma nisam se ugojila, otkud mi stomak?!

Ukoliko ste počeli da se debljate, pogotovo u predelu stomaka, a da niste povećali unos hrane znači da verovatno imate policistične jajnike. Naime, u ovom slučaju se masno tkivo nakuplja u predelu trbuh.

Hoću bebu

Već dugo pokušavate da ostanete u drugom stanju, ali vam ne uspeva… Znajte da su policistični jajnici jedan od najčešćih uzroka neplodnosti. To ne znači da nikad nećete moći da imate decu, naprotiv, potrebno je samo pravilno lečenje.loading...