NAJBOLJA KOMBINACIJA: Mocart vam smanjuje stres, Vivaldi reguliše krvni pritisak

kada sledeći put osetite glavobolju, pre nego što popijete tabletu, pokušajte da problem rešite nekom Verdijevom kompozicijom. Muzikoterapija se pokazala kao veoma efikasna i kod drugih bolesti.

Tako recimo dela Baha i Vivaldija mogu da regulišu visok krvni pritisak, Vivaldijeva muzika godi pacijentima koji imaju epilepsiju, Glinka se preporučuje obolelima od šećerne bolesti, Bramsa bi trebalo da slušaju oni koji imaju problem sa astmom, a nesanicu otklanja muzika Mocarta, Baha ili Betovena. Dela Antonjina Dvoržaka preporučuju se osobama koje imaju nizak krvni pritisak, a Mocartova dela daju odlične rezultate u lečenju muškaraca sa erektilnom disfunkcijom.

Brojna istraživanja koja su rađena širom sveta, ali i u našoj zemlji, potvrdila su da i srce voli muziku. To ne znači da će “dnevne doze” Betovena očistiti arterije ili popraviti srčani zalistak, ali, muzika može da olakša oporavak nakon operacije na srcu, infarkta ili moždanog udara, oslobodi od stresa, pomogne u lečenju depresije.

Da bi muzikoterapija bila efikasna, važno je odrediti muzički žanr za svakog pacijenta, i definisati tonalitet kompozicije i tempo. Na taj način se za svakoga bolesnika dobija algoritam na osnovu koga se biraju kompozicije.

– Ovakav metodološki pristup ispitali smo na 740 bolesnika sa srčanim udarom, koji su prethodno imali operaciju srca, a onda i kod bolesnika sa povišenim krvnim pritiskom – objašnjava docent dr Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra KCS, koji se već dugi niz godina bavi muzikoterapijom. – Nakon devet godina istraživanja, rezultati su pokazali da su bolesnici koji su slušali muziku u odnosu na kontrolnu grupu bolesnika koji nisu slušali muziku značajno snizili krvni pritisak i broj otkucaja srca, mnogo ređe su dobijali anginu pektoris, ponovni srčani udar i bili kandidati da novu operaciju na srcu. Samim tim su i ređe prevremeno umirali.

Američki naučnici su otkrili da slušanje muzike svakoga dana sat vremena znatno smanjuje tegobe bolesnika sa hroničnim bolom u leđima i reumatskom upalom zglobova. Sa druge strane, istraživanje kanadskih naučnika ukazuje da mala deca koja pohađaju muzičko obrazovanje imaju bolje pamćenje i sposobnost učenja.

Velika meta analiza koja je uključila 400 ispitanika u Kanadi pokazala je da muzika poboljšava rad imunog sistema i smanjuje stres.

– Slušanje muzike mnogo efikasnije smiruje pacijente pre operacije, nego lekovi – navode kanski naučnici uz napomenu da slušanje i sviranje muzike povećava proizvodnju antitela imunoglobulina A kao i ćelija koje učestvuju u odbrani organizma kada ga napadne neki virus. – Muzika, takođe, smanjuje nivo kortizola, poznatog i kao hormon stresa, a podstiče lučenje endorfina – hormona sreće.

Istraživanje koje je rađeno u Univerzitetu u Alberti pokazalo je da muzika čak može i da umanji bol. Naučnici su analizirali ponašanje 42 dece uzrasta od tri do 11 godina koji su lečeni u bolnici. Pacijenti koji su slušali muziku za opuštanje i relaksaciju dok su dobijali intravensku terapiju izjasnili su se da osećaju manji bol, i bili su manje pod uticajem stresa, od pacijenata koji nisu slušali muziku.

Muzikoterapija pomaže i u lečenju depresije, pokazala je studija koja je rađena u Finskoj, u kojoj je učestvovalo 79 ljudi. Svi su dobijali standarnu terapiju lekovima, a 33 je uključeno i na muzikoterapiju. Nakon tri meseca, pacijenti koji su uz terapiju lekovima dobijali i muzikoterapiju imali su bolje rezultate lečenja anksioznosti i depresije nego ostali učesnici studije.

Omiljena muzika proširuje krvne sudove na isti način kao i smeh, fizička aktivnost ili lek za snižavanje pritiska. Širenje krvnih sudova podstiče cirkulaciju i smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka i drugih komplikacija ateroskleroze.

Kanadski istraživači su zaključili da kratkotrajno korišćenje vibroakustične terapije kod pacijenata sa Parkinsonovom bolešću dovodi do poboljšanja stanja, smanjuje krutost i drhtavicu i povoljno utiče na brzinu hoda.

Klasična muzika, tvrde stručnjaci, najmanje smeta, a najviše pomaže. Američki lekari radili su istraživanja koja su pokazala da, recimo, rok muzika koja se pušta maloj deci izaziva agresivno ponašanje. Roditelji bi deci još od malih nogu trebalo da puštaju klasičnu muziku. Odličan izbor je Mocartova “G-mol simfonija” (prvi stav), serenada “Mala noćna muzika”, uvertire “Figarove ženidbe” i “Čarobne frule”, arije Figara iz “Figarove ženidbe”, klavirske sonate, “Turski marš”…

Inače, istraživanja su pokazala da Mocartova muzika utiče na porast koeficijenta inteligencije. Ljubitelji muzike u Americi, koji su bili pretplaćeni na koncerte u jednoj sezoni, od oktobra do maja, testirani su na početku i na kraju sezone, u kojoj su izvođena isključivo dela Mocarta. Rezultat istraživanja je pokazao da je tokom tih nekoliko meseci svim slušaocima koeficijent inteligencije porastao za 10-15 jedinica!