NAJBOLJA NAMIRNICA ZA NAŠE ZDRAVLJE! Ubacite ovo povrće u svaki obrok – brzo ćete videti ČUDESNE PROMENE u organizmu

Nutricionista Ana Banduka Todorović bila je gost emisije “Vikend na K1” gde je pričala o izuzetnoj ulozi koju luk može da ima na naše zdravlje.

beli luk
pixabay.com

– Prednost dajem belom luku zato što stvarno ima izuzetnu nutritivnu vrednost. On je najmoćniji od svih vrsta luka, a imamo ih puno. Tradicionalno se koristi za sva jela i svaka domaćica ne može da zamisli jelo bez da doda malo belog luka. Kada posmatramo to sa nutritivnog aspekta odličan je, ali ga ljudi izbegavaju zbog mirisa iako znaju da je zdrav. Pogotovo ljudi koji rade i idu na posao zbog mirisa koji ostavlja sa sobom. Ponekad ga pojedu uveče pred spavanje, a to nije dobro za želudac. Luk se već godinama smatra jednom od najmoćnijih namirnica kada je u pitanju jačanje imuniteta. Pripisuju mu se antiupalna dejstva i antiseptička. Kada je prehlada ili virus u pitanju provereno pomaže da se malo intenzivira konzumacija belog luka. Najzdravije je žvakati ga zato što tada ispušta onu vodicu, a u toj vodici je sumporno jedinjenje, koje se zove licin. Upravo licin ima antibiotska dejstva – ispričala je nutricionistkinja.

Todorović dodaje i da luk ima specijalna dejstva.

– Za beli luk je poznato da su u nekim ratovima vojnici tretirali sebi rane tako što su ih mazali belim lukom i one su brže zarastale. Žene ga koriste i u kozmetičke svrhe. Kada se pojavi neka bubuljica ako se namaže lukom ona brže prolazi. Znamo da je beli luk sastavni deo šampona koji se koriste za pospešivanje rasta kose. Takođe ima i antiinflamatorno dejstvo, a sadrži i dosta vitamina C – kazala je Todorović u emisiji “Vikend na K1”.

Nutricionistkinja je upozorila i da je važno znato kako i za šta se koristi

– Ljudi koji imaju problem sa hroničnim gastritisom ne mogu da podnesu luk jer je jako težak za varenje. Osobe koje imaju problem sa sindromom nervoznih creva luk može još više da im pospeši postojeće tegobe. U tim trenucima upotreba luka može da nadima organizam, pravi grčeve i gasove, ali najviše može negativno da utiče na želudac. Te osobe mogu da jedu termički obrađen luk, a ako to ne pomaže proba se sa kapsulama koje takođe postoje. Redovnom konzumacijom belog luka ljudi sređuju problem sa hipertenzijom, odnosno sa povišenim krvnim pritiskom , a nasuprot tome oni koji imaju već nizak krvni pritisak njima može da pogorša stvari – rekla je ona.

Čaj od luka je takođe jak, vrlo je neprijatnog ukusa, ali ljudi se naviknu pa krenu da ga koriste. Čaj ima i jaku moć detoksikacije. Od crnog luka je jako poznat čaj za iskašljavanje i dobar je za čišćenje pluća. U kombinaciji sa malo meda i limunom je sjajna stvar. Bolji je nego bilo koji komercionalni sirup.

Ana je potvrdila da mnogi ljudi stavljaju obloge od luka za razne boljke.

– Konkretno kada je uvećana štitna žlezda tu dosta pomaže obloga od crnog luka. Samo treba biti uporan i dati priliku da to deluje. To se neće dogoditi isto veče već posle stavljanja obloga nekoliko dana u kontinuitetu. I zaista ima efekta. Kada recimo imamo problem sa plućima možemo da se tretiramo i spolja. Luk je u svakom smislu odličan. Mladi luk ima značajnu količinu minerala koji se zove hrom. Značajan je za ljude koji imaju insulinsku rezistenciju i dijabetes. Stimuliše se bolja produkcija iskorišćenosti insulina. Za dijabetes je poznata salata od praziluka. Može vrlo jednostavno da se napravi sa maslinovim uljem i malo grčkog jogurta. Salata je osvežavajuća i nije teška za varenje – ispričala je Todorović u emisiji “Vikend na K1”