NAJBOLJI SAVET U DANIMA PRAZNIKA: Ovako ćete se izboriti sa mamurlukom od vina

Mamurluk
Sxc.hu/melodi2

U vreme slava i praznika često se suočavamo sa mamurlukom, koji nam teže pada ukoliko jutro posle imamo ozbiljnu glavobolju. Ako bilo koga pitate kako da izbegnete glavobolju od vina, svi će vam reći da ne pijete. Međutim, retki su oni koji znaju da razlog za glavobolju nije samo čašica više.

 

Prema Vinepairu, glavni krivci za glavobolju su tanini, histamini i šećer.

Tanini su antioksidansi koji se nalaze u koži grožđa, semenkama i peteljkama i oni su razlog zbog koje vam se nakon konzumiranja vina suše usta. Kod većine ljudi tanini neće imati nikakvog učinka, ali kod nekih osoba mogu uzrokovati teške glavobolje.

Zbog kombinacije šećera i alkohola telo zahteva velike količine vode kako bi bilo u mogućnosti da preradi tu kombinaciju. Ukoliko niste uneli dovoljno tečnosti osetićete jako žiganje.

Istraživanja su pokazala da određena hrana i pića, među kojima je i vino, mogu izazvati oslobađanje histamina, a rezultat će biti simptomi kao kod alergije, suve oči i teške glavobolje.

Jedan stručnjak ističe da dve šolje jake kafe pre konzumiranja vina mogu znatno pomoći. Doktor Sejmor Dajmond tvrdi da kofein sužava krvne sudove, što ublažava neugodne posledice nakon konzumiranja vina. Drugi savetuju da se pije sporije, te da se nakon svake čaše vina popije gutljaj vode.