NAJČEŠĆE GREŠKE TOKOM VEŽBANJA: Stručnjaci otkrivaju šta usporava mršavljenje

Neka istraživanja sugerišu da mleko pojačava bolove u mišićima tokom vežbanja.

Pixabay.com

Šta je najbolje jesti i piti pre i posle vežbanja da bi efekat treninga bio što bolji i kako bismo istopili masne naslage, a sačuvali mišićnu masu? Da biste izvajali telo iz snova neophodno je poštovati posebna pravila koja će uticati na brži rast mišića.

Istovremeno, smatra se da neka hrana, koja je obično korisna, u ovom slučaju je zapravo vrlo štetna po zdravlje. 

Jedna od njih je mleko.

Neka istraživanja sugerišu da ova namirnica dovodi do još većih bolova u mišićima tokom vežbanja.

Da li je zaista tako?

Stručnjaci kažu da ne postoje dokazi da unos mleka i mlečnih proizvoda pre treninga dovodi do povećanja nivoa mlečne kiseline i njenog većeg oslobađanja.

Mlečna kiselina je prirodni odgovor mišića na povećani stres, a upotreba mlečnih proizvoda, pre ili posle treninga, ni na koji način ne utiče na ovaj proces.

Ono što sa sigurnošću može da se kaže jeste da ljudi koji pate od autoimunih bolesti (reumatoidni artritis, spondilitis, itd.) treba da isključe mleko iz ishrane jer izaziva upalne procese.

Kada osoba vežba, neophodni su joj proteini. Ovaj nutrijent je uvek bolje uzeti iz morskih plodova, nemasnog mesa, ribe i živine, nego iz mleka i mlečnih proizvoda.

Ćuretina se smatra jednom od najkorisnijih namirnica kad je reč o dijetalnoj ishrani. Ne bi trebalo da se prejedate pre treninga i, naravno, nije poželjno da to činite ni posle.

Najbolje je sačekati sa obrokom 30-40 minuta nakon treninga, a preporuka je i da se unosi što više vode kao i da se smanji ili potpuno izbegne unos “brzih” ugljenih hidrata, da biste više mršavili i izvajali telo.