Od većeg rizika raka do raznih zdravstvenih problema, umora i neraspoloženja - previše šećera u organizmu dugoročno ubija.

 

Koliko prekomeran unos šećera ugrožava ljudsko zdravlje otkriva šokantno saznanje Univerziteta u Kaliforniji iz septembra 2016. prema kojem su vodeće šećerne industrije potkupile istraživače s Harvarda da lažiraju rezultate o uticaju masti i šećera na organizam.

Ranije procene Svetske zdravstvene organizacije (WHO) bile su da naš metabolizam bez problema može preraditi od šest do devet kafenih kašika šećera na dan, odnosno da do 10 odsto ukupnih kalorija za prosečnu zdravu odraslu osobu može doći od šećera. Ipak, u to treba uračunati i šećer, koji dodajemo u kafu, kao i sirupe koje konzumiramo s prerađenom hranom i sokovima.

WHO je istovremeno dao i dodatnu “uslovnu preporuku” da se unos šećera dodatno

NAJČEŠĆI SIMPTOMI UNOSA PREVIŠE ŠEĆERA:

Oslabljen imunitet – česte pojave prehlada, infekcija, viroza

Manjak energije – stalan umor uprkos dovoljnoj količini sna

Česta želja za slatkim – nastaje kao posledica zavisnosti

Depresija – velike količine šećera dokazano utiču na anksioznost, loše raspoloženje i depresiju

Problematična koža – bubuljice i akne česti su pratioci unosa previše šećera

Debljina – iako se ne jede količinski puno, u ishrani je puno šećera

Visok krvni pritisak – prema studijama ljudi s hipertenzijom često imaju i povišen šećer.

 smanji na 5 odsto od ukupnog energetskog unosa, što je oko 25 grama ili šest kafenih kašika. Kad bismo uzeli u obzir granicu od 10 odsto, jedna limenka slatkog gaziranog pića (40 grama šećera), dostigla bi dozvoljene dnevne količine šećera, što govori koliko smo malo svesni količina šećera koje unosimo.

Prekomeran unos hrane ili odabir specifičnih, veštački proizvedenih namirnica, posebno onih bogatih šećerima ili mastima povezuje se sa zavisničkim ponašanjem. Rezultati prikupljeni testiranjem na životinjama pokazuju kako nakon unosa velikih količina šećera dolazi do promena u mozgu koje su vrlo slične onima koje se javljaju nakon konzumacije droga poput heroina ili kokaina.

Postoje naučni dokazi koji povezuju unos šećera i nastanak karcinoma pankreasa. Naučnici tvrde kako je najverovatniji razlog hiperglikemija i hiperinsulinemija. Unosom hrane koja sadrži jednostavne šećere dolazi do naglog povećanja glukoze u krvi i velike potrebe za insulinom što postepeno dovodi do preopterećenja pankreasa i smanjivanja osetljivosti ćelija na insulin. Visok unos šećera i hrane koja obiluje šećerom doveden je u vezu s karcinomom pankreasa, ali i s povećanim rizikom od karcinoma jednjaka, tankog creva i pluća.loading...