NAJEFEKTIVNIJA ZAŠTITA: Ova vrsta maski najbolje štiti od KORONA VIRUSA (VIDEO)

Planira se nastavak eksperimenta.

Pixabay

Kretanje i život sa maskama su postali deo naše svakodnevnice. Svakim danom naučnici dolaze do novih saznanja, a i dalje se vodi polemika oko toga koje od njih pružaju najbolju zaštitu.

Prema studiji koja je objavljena u časopisu Thorax, one maske koje dolaze iz kućne radinosti bi trebalo da budu u dva sloja, a po mogućstvu i u tri, jer će se na taj način sprečiti širenje virusnih kapljica iz nosa i usta, prenosi CNN.

Virusne kapljice nastaju tokom kašljanja, kijanja ili govora i smatra se da maske za lice štite zdravlje ljude od udisanja zaraznih kapljica i da, isto tako, smanjuju širenje kod onih koji su zaraženi.

Kako se zaštitna oprema tokom pandemije razgrabila u rekordnom roku, mnogi su sami napravili platnene ili pamučne maske za lice, kao alternativu hirurškim.

Mnoge zdravstvene agencije, kao što je Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) su preporučile nošenje ovakvih maski, usled nestašice, iako o njihovom kvalitetu i delotvornosti nema konkretnih dokaza.

Tim australijskih istraživača sa Univerziteta UNSW u Sidneju je uporedio delotvornost jednoslojnih i dvoslojnih platnenih maski za lice sa troslojnom hirurškom maskom.

Jednoslojna je napravljena od presavijenog komada pamučne majice i gumice za kosu, a dvoslojna je šivena.

Istraživači su koristili prilagođeni sistem LED rasvete i kameru visoke rezolucije za snimanje širenja kapljica u vazduhu kod zdravog čoveka bez respiratorne infekcije. Kamera je snimala ispitanika tokom govora, kašljanja i kijanja dok je nosio troslojnu hiruršku, kao i jednoslojnu i dvoslojnu masku.

Kako je videozapis pokazao, najdelotvornija je troslojna hirurška maska za lice i kada nju nosimo, čestice se najmanje šire po vazduhu. Širenje kapljica je umanjila čak i jednoslojna maska za lice, ali se dvoslojna, u odnosu na jednoslojnu, naravno, pokazala kao bolja opcija.

Istraživači napominju da postoji više faktora koji doprinose delotvornosti platnenih maski za lice. U njih spadaju vrsta materijala, dizjan, veličina, ali i učestalost pranja.

Svakako su naglasili da je potrebno više dokaza da bi se dale opšte smernice za šivenje platnenih maski.

Rezultate ovog eksperimenta možete pogledati u videu u nastavku.loading...