NAJEFIKASNIJI NAČIN MRŠAVLJENJA: Jednostavna promena topi kilograme kao od šale

Jednostavna tehnika koju odobravaju i fizioterapeuti.

Pixabay.com

Najveći neprijatelj vitkog stasa i generalno vitalnosti organizma jeste sedenje. Tokom pandemije, ogroman broj ljudi prešao je na rad od kuće, pa čak i minimalna fizička aktivnost u vidu šetnje, izostala je iz dnevne rutine.

Prema fizioterapeutkinji dr Fang  D. Tren sa Američkog koledža sportske medicine, dugi periodi sedenja uzrokuju taloženje masnih naslaga, a povećavaju rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, gojaznosti i depresije.

– Stajanje s druge strane zbog bolje cirkulacije pomaže da se brže potroše kalorije, poboljšava metabolizam glukoze i kontrakcije mišića, ali i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja – kaže dr Tren.

Ovaj savet testirala je preduzetnica Džen Glenc i prenela svoja iskustva za američke medije. Ona je oslučila da nedelju dana stoji najmanje tri sata dnevno.

– Stavila sam laptop na komodu i radila na nogama, telefonirala stojeći ili šetajući se po spavaćoj sobi, a čak sam i TV gledala s nogu – ispričala je.

Već posle nedelju dana primetila je da manje nego ranije oseća bolove u leđima i vratu, kao i da se smanjio pritisak u zglobovima. Naravno, bilo je potrebno vreme da se uopšte seti da treba da stoji, a napor u prva dva dana nije bio zanemarljiv. Bolele su je noge, kičma, osećala se iscrpljeno. Trećeg dana se sve promenilo!

Osetila je bukvalno “udar” energije koja je rasla iz dana u dan, a ujedno i kilogrami su se topili…

Fizioterapeutkinja Lara Hajman potvrdila je da stajanje zahteva mnogo više energije od sedenja, ali zato i daje više energije. Hajman preporučuje i da se nakon svakog sata stajanja, napravi pauza od 10 minuta tokom koje ćemo sesti ili prileći.