NAJLAKŠI VID REKREACIJE: Koliko treba pešačiti dnevno da bi se kilogrami topili?

Iza nas su dani u kojima smo uživali u prazničnoj trpezi. Zbog toga što smo se vrlo slabo kretali, a jeli izuzeto kaloričnu hranu, došlo je do povećanja kilaže.

šetnja
pixabay.com

Sad je pravo vreme da se pozabavite svojim telom, a najbolji način za to je fizička aktivnost. Najbolja i najdostupnija fizička aktivnost je šetnja, tj. pešačenje ili jednostavno hodanje.

Ako želite da smršate tako što ćete hodati, morate se pridržavati ovih 7 zakona:

1. Pređite 15.000 koraka dnevno

Lični trener Hana Dejvis preporučuje da ciljate na 15.000 koraka dnevno i da toliko koraka napravite baš svaki dan. Možda vam se ta brojka čini prevelika, ali u tu brojku ulazi baš svaki korak koji napravite od trenutka kada ustanete iz kreveta.

Ne brinite se zbog toga ako tek polagano povećavate broj koraka. Samo krenite, savetuje Dejvis. Za razliku od toga kada preko noći pojačate intenzitet vežbanja,udvostručavanje broja koraka preko noći neće opteretiti telo niti povećati mogućnost povreda.

2. Pešačite triput dnevno po 20 minuta

Ako svaki dan, tri puta dnevno pešačite po 20 minuta, to će vam pomoći da dosegnete željeni broj koraka i da smršate. Istraživanje Univerziteta Vašington ustanovilo je da su ljudi koji su hodali 15 minuta posle svakog obroka imali bolju ravnotežu šećera u krvi (što može smanjiti želju za još hrane nakon što ste upravo jeli) od onih koji su hodali 45 minuta u bilo koje doba dana.

To znači da vas hodanje posle ručka može spasiti od uobičajene popodnevne letargije posle jela i želje za slatkim. Isprobajte i trik s kojim ćete istopiti 20 posto više kalorija dok hodate.

3. Hodajte uzbrdo triput nedeljno

Hodanje uzbrdo, što uključuje i hodanje po stepenicama, pomaže u izgradnji mišića, što pak ubrzava metabolizam. Na taj način sagorećete više kalorija čak i kada sedite za radnim stolom.

Počnite tako da triput nedeljnoj rutini hodanja dodate intervale hodanja uzbrdo pa postepeno povećavajte.

4. Radite intervale brzog hodanja

Hodajte tako da radite jednominutne intervale u kojima ćete ubrzati ritam hodanja i tako ćete povećati broj otkucaja srca te sagoreti više kalorija. Nakon što ubacite jednominutne intervala u vašu rutinu hodanja, postepeno počnite povećavati ritam i trajanje intervala.

Dok hodate brže, mašite rukama. Pomeranje ruku pomoći će vam da sagorite više kalorija te da osnažite ramena i predeo stomaka.

5. Svakom pešačenju dodajte vežbe

Mršavljenje hodanjem ne podrazumeva samo hodanje. Pravite pauze u kojima ćete napraviti 15 do 20 čučnjeva, sklekove oslanjajući se na klupu ili radite duboke raskorake.

Sve te vežbe ubrzavaju otkucaje srca, pomažu u izgradnji mišića i u tome da vam hodanje ne postane dosadno, ističe Dejvis.

6. Ograničite dnevni unos kalorija na 1600

Koliko hranjivih tvari tokom dana morate uneti, zavisi o mnogo faktora, ali većina žena koje mršave hodanjem drži se ishrane od 1200 do 1600 kalorija dnevno bogate belančevinama.

Ako želite smršaviti pomoću hodanja niskog intenziteta, moraćete strogo paziti na ishranu da biste izgubili kilograme. Iako povećavate fizičku aktivnost, moraćete smanjiti unos kalorija, napominje Dejvis.

7. Idite dužim putem

Uvođenjem većeg broja koraka u vaše svakodnevne aktivnosti (parkiranje dalje od posla ili kuće, korištenje stepenica umesto lifta i slično) olakšaćete sebi dosezanje brojke od 15.000 koraka dnevno i mršavljenje.

Tokom vremena sitni “naleti” kretanja tu i tamo,zaista čine razliku, zaključuje lični trener Hana Dejvis.