NAJMOĆNIJI MEĐU ZAČINIMA: Cvet OVOG DRVETA očistiće vaš organizam od bakterija i virusa

Karanfilić ili klinčić je specifična začinska vrsta drveta koje raste u tropskim krajevima Azije. Reč je o zimzelenom drvetu koje je visoko 12 metara, a sušenjem cvetova nastaje aromatični začin.

Wikipedia/Prof. Chen Hualin

Istraživanja su pokazala kako ulje karanfilića ima oko 25 vrlo važnih sastojaka. Najzastupljeniji i najvažniji je fenolni spoj eugenol (76,8 posto), i beta-kariofilen (17,4 posto), alfa-humulen (2,1 posto) i eugenol acetat (1,2 posto).

View this post on Instagram

Osim redukovanja ishrane, lekovito bilje i začini nude neke od najefikasnijih rešenja za sve one koji se bore sa problemom masnoće u krvi i holesterola. Preporučujem napitak od vode i karanfilića. U 2 litra vode stavite 10 grama karanfilića i ostavite da odstoji 48 sati. Potom svako jutro popiti čašu te vode, i tako 11 dana. Nakon toga se pravi pauza od isto 11 dana. Dakle, tri puta se pije, sa dve pauze između. Probajte i pišite nam vaša iskustva! . #priroda #prirodnirecepti #tradicionalnamedicina #alternativnamedicina #lecenje #zdravlje #zdravzivot #karanfilic #voda #masnocaukrvi #holesterol #savet #porodica

A post shared by Maksim Osipov (@_maksimosipov) on

Obiluje fenolnim spojevima, eteričnim uljem, te je nakorisniji kuvan, a ima nešto vlakana i proteina. Moć je u specifičnim fenolnim spojevima kojih ima znatno više od bilo kojeg voća.

Stručnjaci mu pripisuju i brojne druge pozitivne efekte na organizam. Njegovo ulje se koristi u antiparazitnom čišćenju probavnog trakta jer ubija sve mikroskopske vrste parazita, efikasan je protiv Kandide i drugih gljivica, kao i bakterija, te streptokoka. Deluje kao antihistaminik, te pomaže u rastvaranju krvnih ugrušaka, snižavanju visokog pritiska i holesterola u krvi. Ublažava bol, naročito zubobolju, reguliše šećer u krvi, uklanja mučninu i poboljšava rad jetre.

Primena mu je u prehrambenoj industriji jer čuva hranu od truležnih procesa, te u dijetetici kod brojnih zdravstvenih tegoba”, kaže nutricionista Olja Martinić i dodaje:

Eugenol jača imunitet i ima jako protivupalno delovanje, pa je u tom smislu karafilić namirnica doprinos u boljem zdravlju. Ima i antikancerogeno delovanje. Kod kuvanja je jako važno da ga ne raskuvate, i pritom je temperatura puno bitnija od vremena kuvanja.

Nutricionista Branimir Dolibašić dodaje da je velika njegova primena u preparatima za spoljšanju upotrebu, kao eterično ulje, sastojak kreme ili ulje.

  • Sušene pupoljke stavite u vodu na 60 Celzijevih.
  • Čim osetite jak miris znači da je pustio svoja esencijalna ulja i da je gotov.
  • Ostavite da se ohladi i spreman je za upotrebu.

U stomatologiji ima primenu zahvaljujući antiseptičkim i analgetičkim učincima takođe za spoljnu primenu. Naime, u pojedinim zemljama stomatolozi upotrebljavaju njegovo ulje za dezinfekciju zuba pre operacije. Reč je o supernamirnici punoj antioksidativnih i protivupalnih sastojaka, a kao začin odlično se slaže s mesom ili ribom te u varivima, kaže on.

Stručnjaci naglašavaju da ga zbog snažne arome ne treba jesti puno.

Tajna je u umerenosti

Intenzivna organoleptička svojstva ‘čuvaju’ nas od preterivanja konzumiranja hrane. Ona količina koju dodajemo u kompot ili čaj je nekoliko karanfilića na 1-2 litre tečnosti – kaže nutricionista Olja Martinić.

Kao i druge biljne materije, karanfilić nije lek. Ima blago stimulatorno delovanje. Treba znati njegovo mesto. Puno više se koristi u obliku ulja, a manje kao začin, što je šteta jer može značajno da poboljša ukus hrane. Recimo, sveži sir začinite karanfilićem i dobićete sasvim novi ukus. Možete ga dodavati i sladoledu – zaključio je Dolibašić.