NAJNOVIJA METODA: Doktori će nam USKORO ‘ŠTAMPATI’ delove tela

Laboratorija lekari
sxc.hu/sardinelly

Živi delovi tela su prvi put štampani u 3D tehnici, što je vrlo značajan napredak za oblast regenerativne medicine, kažu naučnici. Isprintane kosti, mišići i hrskavice su funkcionirali sasvim normalno nakon što su implantirani u životinje.

 

Ovo otkriće objavljeno u časopisu “Nature Biotechnology” budi nadu da će živa tkiva moći da se koriste za izradu delova tela.

Stručnjaci opisuju ovu tehnologiju razvijenu u Sjedinjenim Američkim Državama kao “koku koja zaista leže zlatna jaja”.

Ideja ugradnje individualnih ljudskih ćelija u precizni uzorak kako bi se zamenila oštećena vilica, uho ili srčani mišić je zaista obećavajuća, prenosi slobodnaevropa.org.

Međutim, najveći izazov je kako održati ćelije u životu s obzirom da im vrlo brzo ponestane kiseonika i hranljivih materija u tkivima debljim od 0,2 milimetra.

Sunđer

Tim medicinskog centra Wake Forest Baptist razvio je novu 3D tehniku za štampanje tkiva protkanih mikro kanalima, poput sunđera, što omogućuje hranljivim materijama da prodru u tkivo.

Tehnika printanja integriranih tkiva i organa kombinuje biorazgradivu plastiku koja daje tkivu strukturu sa gelom na bazi vode koji sadrži ćelije i podstiče ih na rast.

Kada su navedene strukture implantirane u životinje, plastika se raspala i zamenjena je prirodnim matricama proteina koje proizvode ćelije. Krvne žile i živci su prodrli u implantat.

Glavni istraživač profesor Entoni Atala rekao je ”da sada mogu da počnu da se ‘štampaju’ i ljudska tkiva.”

Iako implantati imaju istu snagu kao ljudska tkiva, istraživači sada pokušavaju da otkriju koliko su oni izdržljivi.

10 TIPOVA LJUDI koji stvaraju NEGATIVU u vašem životu: Od ‘vrste’ 2 i 5 bežite koliko vas noge nose!

Međutim, profesor Atala kaže da printanje u 3D tehnici otvara nova vrata za medicinu.

Recimo da pacijent ima povređenu vilicu i da tu nedostaje jedan segment. Mi ćemo pregledati pacijenta, slikati vilicu i te podatke ćemo uz pomoć našeg novog softvera prebaciti u pogon printera kako bismo kreirali komad vilice koji bi se onda precizno uklopio – rekao je prof. Atala za BBC News.

Slične tehnike izgradnje biorazgradivih materijala natopljenih u ćelije se već koriste kod bolesnika. Ženama su pre dve godine u centru Wake Forest ugrađivane laboratorijski izgrađene vagine, a uspeh tretmana je ponovo zavisio od toga koliko dugo bi ćelije ostale u životu.

U ovoj studiji smo štampali širok spektar tkiva, od mišića kao mekog do hrskavice i kosti kao čvrstog tkiva. Nadamo se da ćemo nastaviti da radimo na razvoju ovih tehnologija kako bismo proizveli i ostala ljudska tkiva – dodaje prof. Atala.

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Naučnici pronašli lek za rak?

Zlatna koka

Profesor Martin Birčal, hirurg na Koledžu u Londonu, kaže da su rezultati “izvanredni”.

Izgledi da se ljudska tkiva i organi za implantaciju mogu štampati, već neko vreme su bili realni, ali priznajem da nisam očekivao tako brz napredak. Oni su uspeli da stvore pravu koku koja uistinu leže zlatna jaja – rekao je za BBC prof. Birčal.

Upozorio je da treba obaviti još više istraživanja pre nego što 3D tehnika printanja počne da se koristi kod bolesnika.

S obzirom na razmere ovog otkrića, te na napredak u drugim oblastima i resurse koji su na raspolaganju istraživačima u centru Wake Forest, mislim da će za manje od deset godina hirurzi poput mene implantovati prilagođene isprintane organe i tkiva direktno u pacijente. Jedva čekam – rekao je Martin Birčal, a prenosi slobodnaevropa.org.