Čuvajte zdravlje!

 

Sve namirnice potrebno je odložiti u frižider dva sata posle kuvanja! U užurbanom tempu modernog života retko ko može priuštiti sveže pripremljene obroke, a prosečnom zaposlenom čoveku oko polovinu svih obroka čine ostaci.

Iako nema ništa problematično u dovršavanju jučerašnje večere ili ručka, nije svaka hrana dobra za konzumiranje drugi ili treći dan, a posebno ako se podgreva ili ne skladišti ispravno, upozoravaju stručnjaci.

Na primer, ukoliko jedete pirinač koji vam je ostao od jučerašnjeg ručka rizikujete trovanje hranom, jer metoda kuvanja ne ubija sve patogene bakterije koje u pirinču mogu da žive. Rizik od trovanja višestruko se povećava ako pirinač stoji na sobnoj temperaturi.

Jedan patogen, Bacilius cereus, vrlo je čest u pirinču i može predstavljati opasnost za zdravlje ako ga ne odložite u frižider, već ga ostavite na sobnoj temperaturi, pa kasnije jedete – ističe dr. Bendzamin Kapman sa Univerziteta Severna Karolina.

Ta se bakterija se često nalazi u hrani, ali neke sorte su štetnije od drugih i mogu prouzrokovati probavne smetnje koje često zovemo “trovanje hranom”. Ukoliko ostavljate hranu na sobnoj temperaturi bakterije se razmnožavaju, ako su prethodno preživele kuvanje.

Hrana koju nije dobro podgrevati:

  • Celer, spanać i cvekla – podgrevanje ovog povrća može učiniti da se nitrit, koji se nalazi u njima, pretvori u toksin koji deluje kancerogeno
  • Pečurke – proteini u pečurkama se raspadaju odmah nakon rezanja. Ako se pripremljene pečurke odlože u frižider i potom podgreju u roku od 24 sata, nema opasnosti od konzumacije, ali sve drugo je veoma opasno.
  • Piletina – protein u ovom mesu se menja podgrevanjem, što može dovesti do probavnih smetnji
  • Krompir – može biti “domaćin” bakteriji Clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam. Brzo nakon pripreme, odnosno čim se ohladi, krompir treba staviti u frižider ako želite kasnije da ga jedete ponovo, nije preporučljivo podgrevati ga
  • Kuvana jaja – ako će se naknadno jesti, nikada ih ne smete ostaviti na sobnoj temperaturi duže od dva sata, jer to može izazvati rast bakterija u njima