NAJVAŽNIJE PITANJE OVOG LETA: Da li MLEKO ZA SUNČANJE ima rok trajanja i KOLIKO JE ŠTETNO ako on istekne?

Krema za sunčanje
Pixabay.com

Koliko sme da se koristi mleko za sunčanje i da li je bezbedno osloniti se na prošlogodišnje...

 

Kupovina sitnica i kozmetike pred put ponekad može da košta skoro koliko i aranžman.

Znate već, kupaći koji ste kupili pre pet godina je odslužio svoje, pa mleko za sunčanje, pa mleko za posle sunčanja, pa maska za kosu, pa sprej za zaštitu kose od sunca… A cene – da vam pozli.

Što je najgore od svega, najskuplja stavka obično bude – najvažnija: njegovo veličanstvo, mleko sa najvišim faktorom zaštite. Dakle, ne nešto bez čega možete. I onda vam, naravno, padne na pamet da vam se po kući negde vuče pola prošlogodišnjeg, pa pomislite “možda bi moglo to da se iskoristi”.

Da li je to pametno? Pa, zavisi. Većina kozmetičkih proizvoda ima negde na pakovanju rok trajanja, koji nije tu bez razloga. To je prva stvar koju treba da proverite. Ukoliko nema rok trajanja, sasvim sigurno imaće sličicu koja vam kaže koliko je dugo nakon otvaranja bezbedno koristiti taj proizvod.

Ako nema ni toga, u teoriji, mleko za sunčanje može da preživi dve do tri godine ALI samo pod uslovom da nije izloženo suncu i visokim temperaturama. Što je potpuno beznačajan podatak pošto mleko za sunčanje nosimo na plažu…

Šta se desi kad je mleko za sunčanje bilo izloženo suncu i visokoj temperaturi dok ste vi na odmoru? Ukratko rečeno, do iduće sezone, formula koja štiti od sunca razgradi se na takav način da vam više ne pruža nikakvu zaštitu.

Kad to uzmete u obzir, jasno vam je da je pametnije da kupite jeftiniji kupaći kostim, ili da “preživite” još ovo leto u prošlogodišnjem. Jer, stvarno ne vredi da rizikujete rak kože da biste uštedeli koju kintu.

Štedite na drugim stvarima, ne na sopstvenom zdravlju.