NAJVAŽNIJE PRAVILO ISHRANE: Ako želite da budete zdravi i snažni ovo je navika koje morate da se pridržavate

Ponekad vam se čini da ste sve pokušali, ali kilogrami nikako da odu, to je zato što niste uspeli da ostvarite kalorijski deficit, koji je preduslov za efikasno topljenje masnih naslaga.

zdrava hrana
foter.com / theglobalpanorama / photo on flickr

U postizanju kalorijskog deficita, moglo bi da Vam pomogne svakodnevno planiranje obroka. Planirajte svaki obrok tako da se sastoji od zdravih namirnica koje organizmu mogu da pruže potrebne nutritijene, ali i da sadrži manje kalorija nego što je telu zaista potrebno. Pored toga, na dnevnom nivou, planiranje obroka će vam dodatno uštedeti vreme.

Donosimo vam nekoliko saveta, pomoću kojih ćete pravilno isplanirati svaki obrok i postići kalorijski deficit.

Uključite hranljive namirnice u svoje obroke

Da biste smršali, jednostavno morate da pojedete manje kalorija nego što ih potrošite. Međutim, da biste smršali na zdrav način, pored kalorijskog deficita zaista je važno šta i koliko jedete. Važno je da svaki vaš obrok bude bogat vitaminima i proteinima, zato bazirajte obroke na svežem voću i povrću i pokušajte da što više izbacite prerađenu hranu i šećere.

Obratite pažnju na kombinaciju namirnica

Neka polovina vašeg obroka bude sačinjena od neskrobnog povrća, koje ima malo kalorija, ali je bogato vitaminima i mineralima. Četvrtina obroka rezervisana je za proteine u vidu mesa, ili ribe, a ostatak popunite žitaricama, ili skrobnim povrćem, koje će telu obezbediti belančevine i vlakna.

Za užinu uvek jedite voće, orašaste plodove, ili grčki jogurt. Reč je o namirnicama bogatim proteinima i vlaknima, koje će vam zavarati glad do narednog obroka.

Trudite se da se pridržavate plana

Svi smo mi rešeni da uspemo, dok se još sve zasniva na planiranju, međutim, kada naiđemo na prvu prepreku, najčešće odustajemo. Da biste se uspešno pridržavali plana, morate ga uklopiti u svoju rutinu. Tokom vikenda isplanirajte obroke za celu nedelju, kako biste otišli i snabdeli se potrebnim namirnicama. Pripremite obroke za nekoliko dana u nedelji, već tokom vikenda, podelite ih u posudice i stavite u zamrzivač, tako da uvek imate zdravu alternativu, kada ste u škripcu sa vremenom.

Uz zdrave i dobro isplanirane obroke u svoju rutinu uvedite i polučasovni trening svakoga dana i već nakon mesec dana videćete prve rezultate.loading...