NAJVAŽNIJE ZA ZDRAVU INTIMU! Evo koliko često treba kupovati NOV donji veš

Stručnjaci ističu opasnost od bakterija koje se mogu pronaći na donjem vešu uprkos pranju na visokim temperaturama, stoga savetuju da napravite red u ormanu.

Seks
Foter:

Što se tiče kolekcije donjeg veša, većina nas ima nekoliko pari starih, dragih pa i dotrajalih gaćica koje čuvamo jer su nam udobne.

Sudeći po rečima stručnjaka za higijenu, takva navika nije dobra i trebalo bismo da razmotrimo uklanjanje ako donji veš imamo duže od šest meseci, piše The Sun.

Dr Shirin Lakhani objašnjava kako bakterije mogu ostati na gaćicama čak i nakon što one prođu kroz veš mašinu.

Donji veš duže je vreme u bliskom kontaktu s vašom kožom, tačnije, vašim intimnim područjima. Kao rezultat toga dolazi u kontakt s mnogo mrtve kože, kao i s bakterijama – kako zdravim, prirodnim bakterijama koje svi mi imamo, tako i sa lošim bakterijama koje mogu biti posledica infekcija“, ističe ona.

Postoje istraživanja koja sugerišu da neke bakterije, poput ešerihije, mogu preživeti i na visokim temperaturama pranja.

Zbog toga savetuje da bacimo stare gaćice i kupimo nove nakon najviše godinu dana, a idealno nakon šest meseci.

To posebno važi za donji veš koji koristimo pri sportskim aktivnostima ili u teretani.

Menjanjem donjeg veša na svakih šest meseci i pranjem na visokim temperaturama preduzimate najvažnije korake u zaštiti svog intimnog zdravlja“, ističe dr Lakhani.