Doručak je najvažniji obrok u danu. Zahvaljujući njemu pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim. Zato, ukoliko želite da dan započetne ukusnim i zdravim obrokom, uz to da telu pružite energiju, izbegavajte ove tri vrste doručka.

 

1. Voćni sokovi i jogurti
Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak će vam trenutno dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost. Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulisanje probave, te ga obogatite kašikom žitarica. Isto važi i za voćne jogurte, tako da radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.

2. Pekarski proizvodi
Peciva, krofne i kroasani od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni, ali isto tako ovi proizvodi često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera što i nije dobra kombinacija za početak dana. Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrednostima koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad.

3. “Zidarski” doručak

Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa slaninom, belog hleba ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite težak fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban. Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Ukoliko volite ujutro da pojedete jaje, najbolje bi bilo da ga skuvate i kombinujete uz krišku prepečenog hleba i čaj.