NAJVEĆA MISTERIJA KORONA VIRUSA: Da li se možemo zaraziti preko kontaminiranih površina?

Na početku pandemije korona virusa jedna mera bila je obavezna - sada se zaključuje da je nepotrebna.

Pixabay.com

Studija autora Emanuela Goldmana, mikrobiologa sa Univerziteta Rutgers u SAD, koja je objavljena u naučnom časopisu “Lanset”, pokazala je da je malo verovatno da će se osoba zaraziti korona virusom ako dođe u kontakt s površinom na koju su prethodno doletele čestice virusa.

– U bolnicama su testirane površine u blizini pacijenata koji su oboleli od kovida-19 i na njima nije pronađena zarazna varijanta virusa – rekao je Goldman.

Na površinama je, međutim, pronađena virusna ribonukleinska kiselina (RNK), za koju Goldman kaže da je “leš” virusa. To je jedino što ostane kada virus umre.

– Kada se nađe u okolini, virus je jako slab i jako brze odumre – objasnio je Goldman.

Stručnjaci za javno zdravstvo širom sveta su na početku pandemije insistirali na nošenju maski. Neke studije objavljene na proleće tvrdile su da korona virus na pojedinim površinama može da preživi i nekoliko dana. Govorilo se o prenosu virusa kada bi inficirana osoba kijala i kašljala u blizini neke površine, a potom bi druga osoba mogla da dotakne tu kontaminiranu površinu i potom oči, nos ili usta. U svetlu tih informacija, stizale su i preporuke da se sve namirnice iz marketa dezinfikuju i da se nose rukavice.

Sada se stručnjaci slažu u ocenama da je to bila preterana mera jer svi dokazi ukazuju na to da je udisanje čestica virusa glavni prenos zaraze.

A kako je došlo do toga? Naučnici su shvatili da su se eksperimenti s početka godine radili u kristalno čistim laboratorijima s puno većim dozama virusa od onih koje se mogu susresti u stvarnom životu.

Specijalista za infekcije disajnih puteva dr. Kevin Finli s Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a kaže da nema naučnih podataka koji bi opravdali revnosno dezinfikovanje kvaka na vratima, paketa i ostaloh životnih namirnica. Takođe, nema naučnog opravdanja za višesatno dezinfikovanje frekventnih površina na aerodromima, višenamenskim zgradama i javnog prevoza, dodaje on.

– Nisam se susreo s podacima koji bi potvrdili tezu da se virusom zaražavamo tako da on na nas skače s trotoara – rekao je Finli.

Dafni Farmer, hemičarka atmosfere sa Univerziteta Kolorado kaže da često prskanje prostora dezinfekcionim sredstvima čak potencijalno može biti i opasno.

– Obilno korišćenje izbeljivača i vodonik peroksida može dovesti do stvaranja otrovnih čestica koje se potom udišu – upozorava ona i dodaje:

– Mogu da dovedu do oksidativnog stresa, a neke su čisti otrov – navodi Farmer.