NAJVEĆE ZABLUDE KOD VEŽBANJA: Proverite da li pravite ove greške

Treba vežbati što više - pročitajte da li je to još jedna zabluda...

Pixabay.com

Ako redovno vežbam, mogu da jedem koliko i šta hoću – jedna je od najčešćih zabluda u koju možemo da upadnemo, u nadi da ćemo bez brige o ishrani sačuvati zdravlje i dobru liniju fizičkom aktivnošću.

Međutim, i dalje je vrlo važno šta unosimo u organizam, jer se masti svakako deponuju i prevelike količine ne mogu da se izbace samo treninzima.

Postoji još čitav niz zabluda na ovu temu, pa proverite da li ste talac nekih od njih.

Što više treniramo, to bolje

Naprotiv – telu je potreban odmor, kako bi se mišići regenerisali i pripremili za novu fizičku aktivnost. Zato je pogrešno forsirati ih svakog dana u nedogled. Umerenost mora biti mera stvari.

Treba vežbati ujutru! Ko to kaže?

Vežbe na prazan stomak

Neko nas je ubedio da je poželjno da vežbamo ujutru, pre doručka, jer se tako sagoreva više masnih naslaga. Istraživanja pokazuju da čovek redovnije trenira kada nema presiju u koje doba dana to treba da čini. Džerad Rešio, kondicioni trener iz Severnog Vankuvera podseća i da treniranjem na prazan stomak brže gubimo snagu, pa opada kvalitet vežbanja.

Pre treninga ide istezanje

Mnogi misle da se na ovaj način čuvamo od povreda, ali stručnjaci ipak preporučuju da se istegnemo posle treninga, a da se pre vežbanja “bacimo” na dinamičko kretanje, kako bismo pokrenuli mišiće i tako ih, baš kao i um, pripremili za jaču fizičku aktivnost. Tako smanjujemo šanse za povređivanje.