Evo šta treba da znate o njima!

  • Sastoje se od 96 % vode
  • Niskokalorični su – sadrži svega 12 kalorija na 100 g
  • Gase žeđ, pa su idealan dodatak napicima i smutijima
  • Sadrže elektrolite, koji su neophodni prilikom pojačanog se znojenja.

Kako izabrati najbolje krastavce?

Pri kupovini krastavaca, gledajte da imaju čvrstu i glatku koru. Mnogi koru ljušte, ali ona može da se jede. Pre konzumiranja dobro je operite. Znajte da krastavci ne vole vlagu, niti hladnoću. Ako želite da ih držite u frižideru, onda ih čuvajte u odeljku za povrće (tamo je ipak malo toplije) ili ih stavite na vrh frižidera. Ovako mogu da stoje nekoliko dana. Nemojte da ih zamrzavate jer će postati gnjecavi.

1. Sok od krastavca podstiče cirkulaciju kože

Zbog toga pozitivno deluje na ten i čisti kožu. Takođe, nisu bez razloga svuda po internetu sve one slike žena s kolutovima krastavaca na očima. Krastavci pomažu kod podočnjaka i podbulih očiju – u kratkom roku ih skidaju.

2. Pomažu kod opekotina od sunca

Ako ste izgoreli na suncu, efekat hlađenja koji krastavci imaju na koži biće pravo olakšanje. Oni će na nežan i prirodan način umiriti kožu i ubrzati proces lečenja.

3. Zatvara proširene pore

Sok od krastavaca zatvara pore i ten čini lepšim. Takođe, lice može da se tretira i tonikom od soka od krastvaca, malo jabukovog sirćeta i nekoliko kapi limuna.

4. Izbeljuje pegice

Ako vam smetaju pegice na licu, izrendajte svež krastavac i nanesite na lice i dekolte. Vremenom, pegice će izbledeti.

5. Smanjuje celulit

Zbog dokazanog efekta na pomorandžinu koru, krastavac je redovni “gost” među sastojcima domaćih preparata za mršavljenje i uklanjanje celulita.

Pored svega toga, krastavac sadrži dnevnu dozu većine vitamina i minerala potrebnih ljudskom orgnizmu, kao što su B1, B2, B3, B5, B6, vitamin C, folnu kiselinu, kalcijum, gvozđe, magnezijum, fosfor, cink, kalijum.loading...