Namirnica koju nutricionisti svaki dan jedu: ZBOG NJE SU MRŠAVI I ZDRAVI!

Stomak
Pixabay.com

Ovo povrće će smanjiti i rizik od pojave kamena u bubregu i sniziti povišeni krvni pritisak.

 

Ako želite da se brzo zasitite i pritom sačuvate vitku liniju, jedite kelerabu, savetuju nutricionisti.

Ovo izuzetno zdravo, niskokalorično povrće obiluje biljnim vlaknima koja obezbeđuju duži osećaj sitosti i podstiče varenje, zbog čega se posebno preporučuje onima koji žele da se oslobode viška kilograma.

Keleraba je odličan izvor vitamina C (62 miligrama u 100 grama), pa samim tim jača imunitet, neutrališe dejstvo štetnih, slobodnih radikala i usporava starenje.

Blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem jer smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Stabilizuje i nivo šećera u krvi, pa se preporučuje kod hipoglikemije i dijabetesa.

Osim toga, vitamin C podstiče apsorpciju gvožđa odgovornog za snabdevanje krvi kiseonikom i na taj način okrepljuje i snaži celo telo.

Redovnim konzumiranjem sveže kelerabe smanjuje se i rizik od pojave kamena u bubregu, dok prisutni kalijum snižava povišeni krvni pritisak. Otklanja opstipaciju, a dobro upućeni tvrde da pomaže u prevenciji karcinoma debelog creva.

Takođe, povoljno deluje na zdravlje kostiju, limfni sistem, vezivno tkivo, zube i desni. Ublažava edeme, kandidijazu i virusne infekcije.