Namirnice koje koristimo svakodnevno, a koje kriju mračne tajne i brojne opasnosti

Određene namirnice slove za vrlo zdrave, poput zelene salate, kelja i brokolija. Ipak, istraživanja pokazuju da zapravo te namirnice kriju mnoge tajne kojima narušavaju naše zdravlje.

Jedete puno slanine, perete pileće meso pre kuvanja, svakodnevno uživate u čipsu ili stavljate limun u čašu vode?!

Verovali ili ne, ali upravo time se izlažete opasnim rizicima!

Obožavate čips? Razmislite još jednom!
Mnogima je jedna od omiljenih grickalica čips, relativno pristupačne cene, ukusan i lako dostupan.

Međutim, jeste li se ikada zapitali šta čips radi telu?

Naime, nije svaki čips napravljen od krompira. Tako su na primer, neke vrste čipseva zapravo mešavine pšenice, riže, kukuruza i krompirovih pahuljica. Osim toga, naoko bezazleni postupak, pečenje čipsa na visokim temperaturama, zapravo stvara štetan kancerogeni nusprodukt koji se zove akrilamid i koji narušava zdravlje. Čips takođe podstiče gojaznost, visok holesterol i visok krvni pritisak.

Pažljivo sa količinom brokolija i kelja
Premda se brokoli i kelj ubrajaju u najzdravija povrća zbog velikog udela antiokdisansa i smanjenja rizika od karcinoma, valja biti pažljiv po pitanju njihove količine.

Naime, kako tvrde nutricionisti, povrće poput kelja, kupusa i brokolija u većim količinama može uzrokovati negativne posledice poput hipotireoze, stanja kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona.

Prestanite da prete pileće meso
Redovito pre kuvanja perete pileće meso? Nakon ovoga to vam više neće pasti na pamet!

Naime, to ne samo da je neproduktivno u smislu uništavanja bakterija, nego ih zapravo podsiče na širenje posvuda! Naučnici sa univerziteta Dreksel izradili su video koji prikazuje što se zapravo događa kada perete pileće meso, a prizor nije nimalo lep.

Zelena salata i nije baš tako zdrava
Zapakovana, oprana i narezana salata u vrećici koja je odmah spremna za posluživanje, zapravo je opasnija od goveđih odrezaka, a neretko uopšte nije ni tako zdrava kao što smatramo.

Upravo se za zelenu salatu smatra da će najverovatnije dovesti do bolesti povezanih sa hranom – uglavnom zato što se zeleno povrće uzgaja direktno na tlu, a neke od patogenih klica se mogu ubiti samo toplinom ili jakim deterdžentima, a ispiranje vodom baš i nema učinka. Određene vrste bakterija koje se nalaze u kesama sa salatom gotovo je nemoguće ubiti.

Smanjite količinu slanine
Stručnjaci upozoravaju da jedenje previše prerađevina od mesa donosi određene zdravstvene rizike, kao što su bolesti srca, karcinom i dijabetes.

Najopasnija kombinacija je kombinacija slanine i javorova sirupa, koju Amerikanci doslovce obožavaju jer mešanje mesa sa šećerom stvara još veću želju za mesom.

Osim toga, konzumacija prerađenog mesa, kao što je slanina, kobasice i prerađeni delikatesni mesni proizvodi, povezana je s 42 odsto većim rizikom od srčanih bolesti i 19 odsto većim rizikom od dijabetesa tipa dva.

Ni u ludilu ne stavljajte limun u čašu vode
Kriška limuna može divno osvežiti najobičniju čašu vode, no ono što vam verojatno nikada nije palo na pamet je činjenica da stavljanjem limuna u čašu vode ili soka zapravo stavljate u piće i neverovatan broj bakterija koje na kraju popijete!

Podaci pokazuju da čak 70 odsto limuna na sebi ima mikrobe, poput bakterija iz creva (u obliku fekalne materije), bakterija iz disajnih putova (dospele tu preko kašljanja, kijanja i govora) te bakterija sa kože.