Namirnice koje poboljšavaju vid i održavaju zdravlje vaših očiju

Degerativne promene na oku ne možete izbeći, ali ih možete usporiti. Naučno je dokazano da unošenjem vitamina A, C i E, kao cinka, luteina, betakarotena i omega 3 masnih kiselina kroz ishranu doprinosi očuvanju vašeg vida.

Limunada

Dve šoljice soka od narandže ili šoljica od ceđenog limuna osighuraće vam dovolnjo C vitamina i zdravo uticati na vaš povišen očni pritisak. Na taj način se smanjuje rizik od nastanka katarakte, odnosno mreme, kao i usporiti napredak senilne makularne degeneracije oka za 25 posto i gubitak vidne oštrine za 19 posto.

Kelj

Zeleno lisnato povrće može povećati gustoću pigmenta u delu mrežnjače koja je odgovorna za detaljan pregled, te nam može pomoći u čitanju. Takođe, konzumiranjem kelja smanjujemo rizik od makularne degeneracije.

Govedina

Cink omogućava vitaminu A da proizvede pigmen melanin koji štiti oči, pa je povezan sa poboljšanim noćnim vidom. Naučnici preporučuju 40 do 80 miligrama cinka na dan, a možeet ga naći u školjkama, govedini, pasulju i orašastim plodovima.

Kikiriki

Oosbe koje imaju niske nivoe omega-3 masnih kiselina verovatno su razvile bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija i oštećenja krvnih sudova mrežnjače, koje dovode do slepila. Zato se preporučuje konzumacija kikirikija, koja u sebi sadrži ove dobre masne kiseline i vitamin E koji pomaže u odlaganju navlačenja mreme i senilne makularne degeneracije.