Namirnice koje podižu imunitet: Uz njih ćete ‘pucati’ od zdravlja

U današnje vreme nije lako održati imunitet zdravim i snažnim. Zagađen vazduh, nezdrava hrana i previše stresa itekako ostavljaju trag. Stručnjaci preporučuju namirnice koje dokazano jačaju imunitet.

Spanać

Spanać se oduvek doživljava kao sjajna namirnica. U njemu se skriva pravo vitaminsko blago – od vitamina A, B2 i B6 do vitamina C, K i E. Takođe, spanać obiluje antioksidantima, fitonutrijentima, proteinima, omega-3 masnim kiselinama i kalcijumom.

Orah

Ne trebate dnevno jesti velike količine oraha da osigurate moćan imunitet, dovoljna je tek šačica na dan i učinak će biti vidljiv. Orah sadrži mnoge vitamine, omega-3 masne kiseline i druge nutritivne vrednosti koje pružaju zaštitu zdravlju srca i mozga. Neka istraživanja su pokazala i da orah usporava razvoj Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Možete da ga jedete između obroka, kad vas uhvati želja za grickanjem, piše Tportal.

Pasulj

Ukusni pasulj je sjajan jer sadrži leptin koji pomaže smanjenju apetita. Osim toga, pasulj obiluje vitaminom B, kalcijumom, kalijumom i folnom kiselinom. Sve to je dobro za zdravlje mozga i kože, a pomaže i u snižavanju krvnog pritiska. Takođe, pasulj je dobar i u prevenciji od moždanog udara.

Losos

Losos je izuzetno zdrava namirnica, a posebno se preporučuje divlji losos koji sadrži veću količinu nutritivnih vrednosti. Losos je sjajan izvor proteina, vitamina D i kompleksa vitamina B, ali i omega-3 masnih kiselina. Naučni dokazi upućuju na to da losos štiti od karcinoma, kardiovaskularnih tegoba, depresije i čitavog niza drugih bolesti. Trebalo bi da se jede barem jednom nedeljno, i to, ako ste u mogućnosti, divlji losos.

Borovnica

Osim što su ukusne, borovnice su pune fitohemikalija koje služe za borbu protiv najrazličitijih bolesti. Takođe, borovnice sadrže flavonoide i topljiva vlakna, a sve to može da  pomogne u borbi protiv ozbiljnih bolesti poput karcinoma, dijabetesa, srčanih bolesti, čireva na želucu i visokog krvnog pritiska. Borovnica smanjuje i nivo lošeg holesterola u organizmu. Poslužiće i kao desert, umesto raznih slatkiša.