NAMIRNICE ZA JAČANJE IMUNITETA: Izborite se sa virusima i bakterijama pomoću prirodnih antibiotika

Kupus, osim što sadrži dosta vitamina C, je i odličan prirodni antibiotik. Ovo posebno važi za kiseo kupus, pošto se antibakterijske moći ove biljke povećavaju nakon procesa fermentacije.

grip
pixabay.com

Prečesto uzimanje antibiotika i njihovo korišćenje u slučaju virusnih infekcija, kada oni ne mogu da pomognu jer su namenjeni borbi protiv bakterija, dovelo je do toga da su ljudi postali otporni na ove lekove.

Međutim, postoji dosta namirnica, koje pomažu u prevenciji i lečenju bakterijskih infekcija i tako praktično zamenjuju antibiotike.

Beli luk sadrži alicin, bezbojnu, uljastu materiju, koja uništava stafilokoke, streptokoke. Takođe i bacile nekih bolesti kao što su dizenterija i tifus. Bolje pomaže ako se jede presan, termički neobrađen. Preventivno bi trebalo uzimati po dva čena dnevno, a u slučaju infekcije četiri čena.

Brusnica sprečava prijanjanje bakterija za zidove sluzokože. Zato se najviše koristi u prevenciji urinarnih infekcija, posebno onih izazvanih bakterijom ešerihijom koli. Dnevno bi trebalo uzimati nekoliko kašika koncentrata ili čašu do dve soka od ovih bobica. Njihovo konzumiranje se posebno preporučuje osobama sklonim urinarnim infekcijama.

Med su u antibiotske svrhe koristili još u starom Rimu. Odlična je ispomoć u slučaju infekcija, a da bi ispoljio svoje najbolje osobine treba ga uzimati pola sata pre jela, što duže držati u ustima bez obzira da li se uzima sam ili rastvoren u nekoj tečnosti, kao što je mleko, čaj ili voda.

Kupus, osim što sadrži dosta vitamina C, je i odličan prirodni antibiotik. Ovo posebno važi za kiseo kupus, pošto se antibakterijske moći ove biljke povećavaju nakon procesa fermentacije.

Origano, koga najviše poznajemo u ulozi začina i tako ga i koristimo, zbog izrazitih antibakterijskih svojstva, efikasan je i u sprečavanju bolesti probavnog sistema.