NARANDŽASTI PRAH ZDRAVLJA: Začin koji treba da koristite SVAKOG DANA jer će učiniti da se osećate BOŽANSTVENO

Kurkuma podstiče detoks jetre i probavnog sistema, a zaslužna je i za brojne benefite u ishrani, te se preporučuje da se kašičica ovog začina svakodnevno nađe u vašoj ishrani

kurkuma
pixabay.com

Kurkuma je koncentrisani izvor fitonutrijenta kurkumina, koji je zaslužan za njena snažna protiv upalna svojstva, piše 24sata.hr.

Takođe je koncentrisani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalijuma, koji su zdravi za srce, ali i gvožđa, koje proizvodi energiju, i mangana koji uklanja slobodne radikale.

Zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko delovanje, od davnina se koristio za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i rana. 

Kurkumin i ostale aktivne supstance u kurkumi deluju kao snažni antioksidansi i tako smanjuju upalne procese uzrokovane nakupljanjem slobodnih radikala, koji oštećuju organizam.

Istraživanja pokazuju i da kurkumin može da uspori razvijanje multiple skleroze, kao i da pospešuje detoks jetre. Istraživanja su pokazala da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova kao i da zaustavlja delovanje enzima odgovornog za stvaranje jedinjenja koja uzrokuju upalne procese.

Za razliku od klasičnih lekova za upalu – kortikosteroida, koji mogu da uzrokuju teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamena bez teških kontraindikacija.loading...