NASLAGE I MRLJE POSTAJU PROŠLOST: Izbelite zube na potpuno prirodan način

Iako su setovi za izbeljivanje zuba odavno dostupni u većini apoteka, mnogi prirodni sastojci mogu pomoći u uklanjanju mrlja i zaštititi zubnu gleđ.

zubi
pixabay

Isprobajte sledeće metode:

Smanjite unos loših sastojaka

Hrana i piće koje sadrže tanine, poput vina i čaja, mogu “isprljati” zube. Kafa i tamni sokovi takođe su štetni. Kisela hrana uništava gleđ i menja boju zuba, pa zato trebate izbegavati preteranu konzumaciju limuna i sličnih namirnica.

Stomatolozi preporučuju da nakon pojedenog obroka sačekate 30 minuta, pa tek onda operete zube. Imajte na umu da preterano četkanje zuba isto tako uzrokuje štetu.

Naravno, pušenje izaziva propadanje zuba i bolesti desni pa se probajte rešiti ove loše navike.

“Oil pulling”

Ovaj termin označava ispiranje usta uljem kako bi uklonili prljavštinu i bakterije. Ne može biti adekvatna zamena za upotrebu zubnog konca, ali neka istraživanja su pokazala da izbeljuje zube. Zanimljivo je da se “oil pulling” koristi već hiljadama godina u sklopu tradicionale indijske medicine (Ayurveda). Koristite kokosovo, suncokretovo ili sezamovo ulje.

Koristite vodonik-peroksid

Pomešajte ga sa sodom bikarbonom i četkajte zube 1-2 minute. Ovo bi trebalo raditi samo povremeno. Vodonik-peroksid može povećati osetljivost zuba, pa nije pogodan za dugotrajnu upotrebu ili za ljude koji već imaju osetljive zube.

Izbeljivanje voćem

Papain i bromelain, enzimi koji se nalaze u papaji, odnosno ananasu, mogu pomoći u izbeljivanju zuba.

Pravilna oralna higijena

To je najvažnija stvar koju osoba može učiniti kako bi sprečila naslage na zubima. Redovno četkanje i čišćenje koncem štiti gleđ, neguje desni i uklanja mrlje.

Kako održavati oralnu higijenu?

– Pranje zuba najmanje dva puta dnevno. Pobrinite se da vam ono ne bude usputna radnja, već nešto čemu ćete se zaista ispravno posvetiti. Dakle, četkajte ih kružnim pokretima u trajanju od dva minuta.

– Korišćenje paste sa fluorom. Iako se neki ljudi protive upotrebi fluora, stomatolozi smatraju da je on siguran i koristan za zube.

– Koncem uklonite naslage između zuba.