NASTAVLJA SE AKCIJA: Pogledajte GDE DANAS možete obaviti BESPLATNE PREVENTIVNE preglede

Danas nova akcija ministarstva u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Lekar Stetoskop
Pixabay.com

U zdravstvenim ustanovama širom zemlje danas se nastavlja akcija besplatnih, preventivnih pregleda, koju sprovodi Ministarstvo zdravlja. Kao i u prethodnih 10 akcija, kada se pregledalo blizu 200.000 građana Srbije, na preventivne preglede mogu da dođu svi, pa i oni koji nemaju zdravstvenu knjižicu.

Cilj akcije Ministarstva zdravlja je rana dijagnostika kao najefikasniji način zdravstvene zaštite, a u prethodnim organizovanim pregledima, kod nekoliko hiljada ljudi otkriveni su problemi i oni su poslati na dalju dijagnostiku. Svi zainteresovani građani moći će besplatno da se pregledaju od osam do 16 časova u kliničkim centrima u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, kao i u opštim bolnicama i domovima zdravlja. Detaljna lista zdravstvenih ustanova koje danas učestvuju u akciji, sa vrstom pregleda koji će biti obavljani, istaknuta je na zvaničnoj veb-stranici Ministarstva zdravlja.

Građani će danas moći da urade ultrazvučni pregled abdomena i proveru triglicerida i holesterola, a dame će biti u prilici da obave i preventivne ultrazvučne preglede grudi, po potrebi i mamografske preglede. Kako je saopšteno iz ministarstva, svi preventivni pregledi koji će biti organizovani do kraja ove godine, biće deo kampanje “Rak je izlečiv”.

I u ambulantama niškog Kliničkog centra i Doma zdravlja, građani će obavljati besplatne preventivne zdravstvene preglede, određene planom Ministarstva zdravlja, u ambulantama nove zgrade Kliničkog centra. U Centru za radiologiju, obavljaće se ultrazvučni pregledi abdomena, a u Centru za radiologiju u staroj zgradi, sve žene starosti preko 50 godina, koje u poslednje dve godine nisu bile na dijagnostičkom pregledu, moći će da u cilju ranog otkrivanja patoloških promena na dojkama obave pregled na aparatu za mamografiju.

Preventivni pregledi u isto vreme biće organizovani i u laboratoriji niškog Doma zdravlja, te će tamo svi zainteresovani moći da provere nivo triglicerida i holesterola u krvi. Nakon preventivnog pregleda, svaki pacijent dobiće izveštaj o zdravstvenom stanju, a oni kod kojih rezultati odstupaju od normalnih vrednosti, biće upućeni na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

POZIV

MINISTARSTVO zdravlja i ovim putem poziva građane da učestvuju u današnjoj akciji, obave preventivne preglede i time pokažu brigu i pozitivno utiču na svoje zdravsteno stanje.