NAUČITE DA IH RAZLIKUJETE: Jasni pokazatelji da li imate KORONU, PREHLADU ILI GRIP

Kako se neko oko nas zakašlje, kihne ili, ne daj bože, požali na temperaturu, već instiktivno se povlačimo i gledamo kako da se sklonimo od te osobe koja može da nas ugrozi.

Pixabay.com

Nemamo kad da pomislimo da li je to grip, obična prehlada ili ipak korona. Zato je dobro podsetiti na simptome ove tri zdravstvene boljke i kako da ih razlikujemo, a ključan signal koji će vam ukazati na to da imate grip, a ne koronu je to što će vas grip “smlatiti” u relativno kratkom periodu dok se simptomi korone postepeno razvijaju u nekoliko dana.

Korona
Najčešći simptomi koronavirusa su groznica – temperatura od 37,8 stepeni, uporni kašalj (obično suv) i gubitak čula ukusa i/ili mirisa. Pacijenti takođe ponekad mogu patiti od umora, bolova u grlu, glavobolje i otežanog disanja. Proliv i curenje ili začepljen nos su retki.

Prehlada
Najčešći simptomi prehlade su kijanje, bolovi u mišićima, začepljen nos koji curi i bolovi u grlu. Može se javiti blagi kašalj. Ponekad se javlja i umor, a retko groznica ili glavobolja. Prehlada ne izaziva dijareju. Kod prehlade obično dolazi do postepene pojave simptoma.

Grip
Grip se najčešće prate groznica, umor, suv kašalj, bolovi i glavobolja. Pacijentima će ponekad curiti nos ili će biti začepljen, a moguća je i upala grla. Proliv se ponekad može javiti kod dece. Obično nema kijanja, ali može se razviti ozbiljno otežano disanje, a simptomi se obično brzo javljaju.

Pored toga, ranije je i Svetska zdravstvena organizacija istakla okvirne razlike između gripa i korone, čiji sudar i izaziva najveću bojazan u poslednje vreme.

I sezonski grip i korona izazivaju respiratorne probleme, groznicu i kašalj. Ipak,vrlo je važno znati da se korona razvija postepeno, simptomi se pogoršavaju danima, nekad tek za sedam, osam dana, dok grip dolazi naglo, slomi nas za dan-dva i to je glavna razlika.