NAUČITE DA PREPOZNATE SIMPTOME: Ovo su prvi znaci da ste pali u DEPRESIJU!

depresija
KellyB. via Foter.com / CC BY

Posle kardiovaskularnih bolesti i karcinoma, depresija je treće najčešće oboljenje kod nas.

 

Loša ekonomska situacija, visoka očekivanja i neostvarene ambicije, kao i neizvesnost i stres pogoduju razvoju depresije, a najveći problem su neprepoznavanje simptoma i pogrešne dijagnoze.

Emocionalni problemi kao što su bezvoljnost, tuga i neraspoloženje koji traju duže od 2 nedelje su prvi pokazatelj da bolujete od ove bolesti.

Osobe često navode da osećaju kako ništa više nema smisla i kako nikad neće biti bolje, zbog čega ne vide svrhu života. Vremenom jednostavno više ne uživaju ni u čemu, a često imaju osećaj krivice i samooptuživanje – rekla je u razgovoru za Novosti dr Gorica Đokić.

Ne treba zaboraviti ni fizičke simptome poput bolova u vratu i leđima koji traju, mučnine, nesanice, osećaj gušenja i prisustvo „knedle u grlu“ – ukazuje dr Đokić. 

  

Depresija utiče na svakodnevno funkcionisanje – osoba nema volje i snage da ustane iz kreveta, da ode na posao, a kasnije prestaje da vodi računa čak i o ličnoj higijeni. Vremenom, gubi se želja za druženjem i seksualnim aktivnostima, a smanjuje se i produktivnost na poslu – dodaje ona.

Depresija inače ne bira. Žene i muškarci svih životnih doba, obrazovanja i socijalnog statusa mogu imati problem sa depresijom i ne postoji aspekt života koji ne trpi – veza, brak, roditeljstvo, prijateljstva, karijera i finansije.

Zato obratite pažnju na simptome i reagujte na vreme – savetuje dr Đokić, “jer život ponovo može biti lep.”