Naučite decu da ŠTO MANJE provode vreme pred raznim ekranima, a EVO I ZAŠTO!

Deca
Pixabay.com

Koliko puta zateknete sebe da ste seli za laptop na samo 15 minuta pred spavanje da pregledate nešto i ostali da bdite nad njim do pola noći? Ako je tako sa odraslima, to isto može da zadesi i decu koja ostaju nad tabletima, laptopvima i smart telefonima sve duže i duže

 

Kako portal ViralNova navodi za loš san kod dece, treba kriviti nove tehnologije.

Mi živimo u vremenu kada deca već skoro od treće godine počinju da koriste mobilne telefone, počle čega ranije ili kasnije, a neka i odmah dobiju tablet ili lap top. 

Istraživački tim pod vođstvom Dr. Bena Kartera na King”s Collage u Londonu, je došao do zaključka da svetlo koje emituju ekrani pametnih telefona, lap topova i tableta u mnogome mogu da poremete ritam spavanja odraslima, ali i deci.

Pored toga ustanovljeno je da to zračenje remete ritam spavanja čak iako ga deca gledaju u toku dana, da remeti dečije spavačke šeme i da svaki sadržaj ma koliko on bio ozbiljan, agresivan ili ne utiču ne samo da dete na može da zaspi već i na snove. Bilo kakva animacija ili sadržaj, film, klip ili spot koji imaju agresivniji sadržaj mogu ostaviti traume i trajne posledice na psihu dece, koje će se ispoljiti kada one odrastu.

Stoga bi odrasli trebali strogo da kontrolišu decu, naročito kada je sadržaj onoga što gledaju u pitanju i da im dodrede koliko sati ili minuta dnevno najviše mogu da provedu pored ekrana. Najbitnije je da se televizija gleda što manje, jedna emisija dnevno u periodu od 11 h pre podne do 18 h posle podne.loading...