Alchajmerova bolest sve više uzima maha, a lekovi ne mogu mnogo da pomognu. Međutim, naučnici su otkrili kako možete da sprečite ovu bolest.

Najnovija studija pokazala je da ukoliko imate osam sati kvalitetnog sna u mladosti možete da smanjite mogućnost oboljevanja od Alchajmerove bolesti, piše Dejli Mejl.

Dobar san u mlađoj i srednjoj dobi omogućava mozgu da se oporavi i ojača memoriju.

Istraživanja su otkrila da kvalitetan san u najranijim godinama može da omogući bolju mentalnu funkciju u starosti, a postoji šansa da uspori, a možda i da spreči gubitak pamćenja u poznijim godinama.

Majkl Skulin, direktor Univerziteta Bajlor u Teksasu, već pedeset godina bavi se istraživanjem uticaja sna.

–  Neke od studija su pokazale da je kvalitetan san u dobi od 28 godina imao značajan uticaj na jačanje i očuvanje memorije u kasnijoj dobi – rekao jeSkulin.

Dobar san takođe utiče na opšte stanje organizma. Recimo, oni koji spavaju češće i redovnije imaju manje šanse da pate od gojaznosti, visokog pritiska, povišenog holesterola i dijabetesa – to su svi faktori, koji takođe utiču na gubitak memorije, dodao je Skulin.

Naučnici su ispitali više od 200 studija, koje su pokazale da su ispitanici koji su se budili u toku noći, ili samo dremali, osećali neverovatan umor sutradan i imali slabiju memoriju, za razliku od onih koji su imali osam sati kvalitetnog sna.

Profesor Skulin je svoju studiju objavio u časopisu Perspectives on Psichological Science

 loading...