Dodavanje mleka vašoj kafi moglo bi da poboljša vaše zdravlje, tvrde naučnici. Crna kafa je prepuna polifenola koji mogu da spreče oštećenje ćelija i pomoći vam da živite duže, a proteini iz mleka mogu se uhvatiti za antioksidanse i pomoći telu da ih upije.
Laboratorijski eksperimenti Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da je ovo udvostručilo efikasnost polifenola. Postali su duplo bolji u smanjenju štetnog otoka/upale u ljudskim ćelijama. Upale mogu da oštete krvne sudove i povećaju rizik od srčanih bolesti.
– Pokazujemo da se – kako polifenol reaguje – njegov učinak na upalu u imunološkim ćelijama pojačava. Jasno je zamislivo da bi ovaj koktel mogao da ima i povoljan učinak na upale kod ljudi – kaže autorka studije, profesorka Marijen Nisen Lund i dodala:
– Budući da ljudi ne upijaju toliko polifenola, mnogi istraživači proučavaju kako da poboljšaju njihovu apsorpciju. Ova strategija ima dodatnu prednost u povećanju protiv upalnih učinaka. Zamišljam da se nešto slično dešava u jelu od mesa s povrćem ili smutiju ako obavezno dodate malo proteina poput mleka ili jogurta – pojasnila je.