NAUČNICI DOŠLI DO VAŽNOG OTKRIĆA: Sredstvo za održavanje higijene smanjuje rizik od korona virusa

Naučnici sa Univerziteta "Bochuma" tvrde da koronavirus mogu sprečiti određene komercijalne tečnosti za ispiranje usta.

zubi
pixabay

Od redovnog pranja ruku do nošenja maske za lice, možete učiniti nekoliko stvari kako biste smanjili rizik od pojave koronavirusa. Naučnici, takođe, tvrde da bi ispiranjem usta moglo pomoći i da smanjite rizik od Covid-19.

Tokom eksperimenta, uzeto je osam različitih tečnosti za ispiranje usta, koji su dostupni u apotekama.  Svako ispiranje usta bilo je pomešano sa virusnim česticama u laboratoriji, kao i ometajućom supstancom da bi se stvorio efekat pljuvačke u ustima. Potrebno je 30 sekundi mućkanja tečnosti u ustima. Rezultati su pokazali da je svih osam tečnosti efikasno smanjilo opterećenje virusa, a tri od osam tečnosti za ispiranje usta su toliko efikasna da se posle 30 sekundi mućkanja nije mogao otkriti virus.

Iako je ovo svakako obećavajuće, naučnici ističu potrebu za daljim istraživanjima. Mućkanje vodom za ispiranje usta ne može se inhibirati proizvodnja virusa u ćelijama, ali može u kratkom roku smanjiti virusno opterećenje odakle dolazi najveći potencijal za infekciju, usne šupljine i grla – a to bi moglo biti korisno u određenim situacijama, na primer kod stomatologa ili tokom medicinske nege pacijenata sa koronom.

Međutim, stručnjaci koji nisu bili uključeni u studiju upozorili su da mućkanje i ispiranja usta nije dovoljno da vas zaštiti od Covid-19.

Mark S. Volf, dekan Stomatološke škole Univerziteta u Pensilvaniji, kaže da virus nije samo u ustima i da hemikalija za usta nije toliko efikasna, jer ona ne ulazi u pluća, tako da kada kašljemo, ponovo će nam se pluća puniti šlajmom.